enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5411
EURO
35,9718
ALTIN
3.002,68
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

İngiliz medyası Türk silahlarını yazdı: Afrika pazarı Türkiye’nin elinde

Türkiye’nin ürettiği silah sistemleri, son dönemde çok sayıda çatışma alanında ortaya koyduğu başarıyla adından söz ettiriyor. Londra merkezli …

İngiliz medyası Türk silahlarını yazdı: Afrika pazarı Türkiye’nin elinde
17.11.2022
77
A+
A-

Türkiye’nin ürettiği silah sistemleri, son dönemde çok sayıda çatışma alanında ortaya koyduğu başarıyla adından söz ettiriyor. Londra merkezli Middle East Eye, “Afrika ülkeleri, neden Türkiye’den silahlar almak için sıraya giriyor?” başlıklı haberinde konuyu inceledi.

Son birkaç yıldır Türkiye’nin, silahlı insansız hava araçları (SİHA), saldırı helikopterleri ve turboprop uçaklar da dahil olmak üzere yerli olarak üretilen askeri donanımını almakla ilgilenen birçok Afrika ülkesine rekor sayıda silah satışı yaptığı vurgulandı.

AFRİKA’YA EŞİ BENZERİ OLMAYAN SAVUNMA TEÇHİZATI İHRACATI

Cezayir’in, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen 10 adet Anka-S askeri uçağı satın almak için anlaşmaya yakın olduğu, Fas’ın bir yıl önce Baykar’dan 13 Bayraktar TB2 SİHA sipariş ettiği anımsatıldı.

“Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı savunma teçhizatı ihracatı, miktar, kalite, değer ve erişim açısından tam anlamıyla eşi benzeri olmayan bir ihracat. Bu gerçek, Ankara’nın kıtadaki etkisinin artmasından ve çeşitli Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlarını güçlendirme stratejisinden ayrılmamalı.” denildi.

TÜRK SAVUNMA SANAYİİNİN YETENEĞİ KANITLANDI

Ayrıca, Türk savunma sanayiinin, silah sistemlerini hızlı, verimli ve toplu olarak üretme konusunda kanıtlanmış bir yeteneğe sahip olduğuna dikkat çekildi. Afrika kıtasında yer alan ve Türkiye’den silah sistemleri tedarik eden ülkelerden bahsedilirken, “2021’de Nijer, TUSAŞ’ın Hürkuş turboprop eğitim/hafif saldırı uçağını sipariş eden ilk yabancı müşteri oldu. Çad ve Libya da o uçağı sipariş etti. TUSAŞ, Hürkuş için Afrika’dan çok daha fazla müşteri bekliyor.” ifadeleri kullanıldı.

SİPARİŞ EDİLEN SİLAH SİSTEMLERİ

Aynı haberde, “Kasım 2021’de Nijerya, donanması için Türk yapımı iki açık deniz devriye gemisi sipariş etti. 6 adet T129 ATAK helikopteri de sipariş edildi. Etiyopya, 2021’de TB2 uçağı satın aldı ve bunları Tigray savaşı sırasında kullandı. En az 10 Afrika ülkesi de Türk yapımı zırhlı askeri araçlar sipariş etti.” notuna yer verildi. Türk silah sistemlerini birçok Afrika ülkesi için çekici kılan kritik faktörlerden birinin, Ankara’nın silah satışlarının şartlara bağlanmaması olduğunun altı çizilirken, şöyle denildi:

“Türkiye’nin silahları şartlara bağlı olarak gelmiyor, ki bu tam olarak birçok Afrikalı devletin istediği şey: hızlı tedarik edilen ve bürokrasi olmadan dayanıklı, savaşta kanıtlanmış silah sistemleri”

KAYNAK: AHABER
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.