enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6071
EURO
36,2814
ALTIN
2.922,16
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Sezai Karakoç kimdir, eserleri nelerdir? Sezai Karakoç ne zaman vefat etti?

‘Mona Rosa’ şiiriyle edebiyatseverlerin kalbinde taht kuran şair, yazar, mütefekkir Sezai Karakoç’un kim olduğu eserleri ve ne zaman vefat …

Sezai Karakoç kimdir, eserleri nelerdir? Sezai Karakoç ne zaman vefat etti?
16.11.2022
50
A+
A-

‘Mona Rosa’ şiiriyle edebiyatseverlerin kalbinde taht kuran şair, yazar, mütefekkir Sezai Karakoç’un kim olduğu eserleri ve ne zaman vefat ettiği araştırılıyor. Peki Sezai Karakoç kimdir, eserleri nelerdir? Sezai Karakoç ne zaman vefat etti? İşte Türk Edebiyatı ve siyaseti için unutulmaz değerler bırakan Sezai Karakoç’un hayatı…

Geçtiğimiz yıl 16 Kasım tarihinde ebedi hayata göç eden yazar, şair ve düşünür Sezai Karakoç, ölüm yıldönümü nedeniyle anılıyor. Türk Edebiyatı’na sayısız eserler kazandıran Karakoç, siyasetteki faaliyetleriyle önemli bir fikir insanı… “Uzatma Dünya Sürgünümü Benim” diyen şair, 88 yaşında vefat ederek tüm sevenlerini yasa boğdu. Öte yandan Karakoç, hala dillerde pelesenk olan Mona Rosa şiiri ve gerçek hikayesiyle gelecek nesiller için de unutulmaz eserler bıraktı.

İlk şiir kitabı Körfez 1959’da yayımlanan Karakoç, 1960 baharında bir siyaset, düşünce ve edebiyat dergisi olarak nitelediği Diriliş’i çıkarmaya başladı. Usta kalemin Mona Roza şiiri 1950’li yılların başlarında büyük ilgi görürken, ikinci şiiri Rüzgâr Hisar (Şubat 1951) dergisinde çıkmıştı.

Sezai Karakoç kimdir

SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?

Sezai Karakoç 1933 Diyarbakır Ergani doğumlu Türk şair, yazar ve siyasetçidir. Pek çok eseri ve şiiri bulunmaktadır.

22 Ocak 1933 doğumlu olan Sezai Karakoç Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğmuştur. Çocukluğu doğduğu ilçe olan Ergani’de geçmiştir. Eğitimine de Ergani ilçesinde başlayan Sezai Karakoç 1944 yılında ilkokul eğitimini tamamladı. Ortaokula Maraş ortaokulunda başlayan Sezai Karakoç burada parasız ve yatılı okumuştur. Lise eğitimi için Gaziantep’e giden Sezai Karakoç, Gaziantep lisesinden 1950 yılında mezun olmuştur. Lise öğrenim boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi. Sezai Karakoç üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi.

Üniversiteye başladığında Doğu ve Batı klasiklerini bitiren usta kalem, daha sonra kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (SBF) sınav sonuçlarını beklerken, Necip Fazıl Kısakürek ile tanışmak üzere yanına gitti. Ortaokul ve lise yıllarında Büyük Doğu’nun tutkulu bir okuyucusu olan Karakoç, Kısakürek ile tanıştıktan sonra ise bir daha hiç ayrılmadı. Karakoç, 1950’li yıllarda Büyük Doğu’nun sanat edebiyat sayfalarını yönetti, 1955’te de üniversitenin maliye bölümünden mezun oldu. Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümünde 1955’te çalışmaya başlayan edebiyatçı, girdiği sınavı kazanarak 11 Ocak 1956’da maliye müfettiş yardımcısı oldu. Edebiyatçı Karakoç, 1959’da gelirler kontrolörü olarak İstanbul’a atandı, görevi gereği yurdun birçok yerini görme imkanı buldu. Şair Sezai Karakoç, 1960-1961’de Ankara ve Ağrı’da askerlik görevini tamamladı.

Sezai Karakoç eserleri

İLK ESERLERİ 1950’Lİ YILLARDA OKUYUCUYLA BULUŞTU

İlk eserlerini 1950’li yıllarda Büyük Doğu’da yayımlayan Karakoç, 16 Aralık 1963’ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, “Karakoç” imzasıyla günlük yazılar kaleme aldı. Sezai Karakoç, Türk Edebiyatı’nın en sevilen şiirlerinden biri haline gelen “Mona Rosa” şiiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu. Yeni İstiklal, Yeni İstanbul ve Babıali’de Sabah gazetesinde yazmaya başlayan Sezai Karakoç, 1 Temmuz-31 Ağustos 1974 arasında Milli gazetede “Sur” başlığı altında yazdı. Edebiyat çalışmalarına daha çok vakit ayırabilmek için resmi görevinden istifa eden Karakoç, 1990’da şiir ve yazılarında, dergilerinde, kitaplarında ortaya koyduğu dünyayı gerçekleştirmek için Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl bu partinin genel başkanlığı görevini yürüttü. Diriliş Partisi, 19 Mart 1997’de kapatıldı.

Bu tarihten itibaren ‘Diriliş’ dergisi dışında hiçbir yerde yazmayan Karakoç, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi. Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.

Edebi ve düşünce hayatını diriliş nesli olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan Karakoç’un şiirleri Büyük Doğu, Hisar (1951-54), Mülkiye (1952-53), İstanbul (1953-57) Şiir Sanatı (1955), Hamle (1955), Pazar Postası (1957-58), Türk Yurdu (1959), Hür Söz (1961), Soyut (1965), Hilâl (1965) ve Diriliş (1960-92) dergilerinde yayımlandı.

Usta kalemin “Mona Roza” şiiri 1950’li yılların başlarında büyük ilgi görürken, ikinci şiiri “Rüzgâr” Hisar (Şubat 1951) dergisinde çıktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO;

TRT ortak yapımıyla Sezai Karakoç Belgeseli bu akşam başlıyor!

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.