enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6514
EURO
36,3473
ALTIN
2.932,81
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

İklim değişikliğine karşı karbondioksiti emen mekanik ağaç tasarladı

Arizona Üniversitesi’nden Klaus Lackner, karbondioksiti atmosferden uzaklaştıran mekanik ağaç tasarladı. Arizona Eyalet Üniversitesi’nden …

İklim değişikliğine karşı karbondioksiti emen mekanik ağaç tasarladı
31.01.2022
143
A+
A-

Arizona Üniversitesi’nden Klaus Lackner, karbondioksiti atmosferden uzaklaştıran mekanik ağaç tasarladı.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Klaus Lackner iklim değişikliğinin yükünü azaltmak için havadan karbondioksit çeken mekanik ağaç tasarladı.

Lackner, ağaçları bir plak yığını gibi birbirinden yaklaşık iki inç aralıklı, beş fit çapında, kimyasal reçineyle kaplanmış disk sütunları olarak tanımlıyor. Diskleri kaplayan malzeme kuruyken karbondioksiti emiyor, ıslakken de serbest bırakıyor. İçinden hava üflendiğinde, disklerin kuru yüzeyleri karbondioksiti emiyor.

Lackner aynı zamanda bu yöntemin, diğer sistemlerden çok daha az enerji gerektirdiğini ve daha az maliyetli olduğunu iddia ediyor.

KARBON KİRLİLİĞİNDE HEDEF 2050 YILI

Lackner, Dünya’nın aslında karbondioksiti kalıcı olarak uzaklaştırabileceğini söylüyor: “Örneğin, kalsiyum açısından zengin minerallerle reaksiyona girdiğinde katı karbonatlar oluşturacaktır. Tabii ki, bunları depolamak gazdan çok daha kolay. Veya yakalanan hava; kullanıldığı, yakalandığı, sonra yeniden kullanıldığı ve tekrar tekrar kullanıldığı bir tür kapalı döngü sisteminde kullanılabilir.”

ABD Enerji Bakanlığı’nın, 2050 yılına kadar havadan gigatonlarca karbon kirliliğini ortadan kaldırmak ve ton başına 100 dolardan daha düşük bir fiyata uzun vadeli depolamak için bir çözüm bulmak amacıyla doğrudan hava yakalama konusunda yeni bir hedefi var. Lackner’ın mekanik ağaçları da bakanlığın programı tarafından finanse edilen altı projeden biri.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.