Aliyev, TDT Devlet Başkanları 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TDT üyesi ülkelerle ilişkilerin tüm alanlarda pekiştirilmesinin Azerbaycan …
Aliyev, TDT Devlet Başkanları 9’uncu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TDT üyesi ülkelerle ilişkilerin tüm alanlarda pekiştirilmesinin Azerbaycan dış politikasının temel önceliklerinden olduğunu söyledi. Türk dünyasının sıkı birleşmesine her zaman katkıda bulunduklarını belirten Aliyev, “Azerbaycan bundan sonra da Türk dünyasının birliği emeline sadık kalacaktır.” ifadesini kullandı.
İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ
Aliyev, Türk dünyasının 200 milyondan fazla insanın yaşadığı geniş coğrafyayı kapsadığını, büyük ekonomik potansiyele, enerji kaynaklarına, ulaşım hatlarına ve çağdaş askeri olanaklara sahip olduğunu vurguladı.
Türk dünyasının büyük bir aile olduğuna işaret eden Aliyev, “Birbirimizin ulusal çıkarları göz önünde bulundurularak bundan sonra da karşılıklı destek ve dayanışma sergilemeliyiz. Siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, ulaştırma, enerji, dijital transformasyon, tarım ve turizm alanlarının yanı sıra güvenlik, savunma ve savunma sanayi gibi alanlarda da iş birliğimizi etkinleştirmeliyiz.” diye konuştu.
Aliyev, Türk dünyasının sadece bağımsız Türk devletlerinden oluşmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:
“Türk dünyasının coğrafi sınırları daha geniştir. TDT üyesi ülkelerin dışında yaşayan soydaşlarımızın hak, güvenlik ve milli kimliklerinin korunması, asimile olmamaları gibi konularına artık teşkilatımız bünyesinde her zaman önem verilmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum. Genç neslin yaşadıkları ülkelerde kendi ana dillerinde eğitim alma olanakları olmalıdır. Maalesef Azerbaycan sınırları dışında yaşayan 40 milyon Azerbaycanlının büyük çoğunluğu bu olanaklardan yoksundur.
İRAN’A AÇIK AÇIK MESAJ VERDİ
Türk devletlerinin dışında yaşayan soydaşlarımızın ana dillerinde eğitim almaları daima teşkilatımızın gündeminde olmalıdır. Bu yönde gerekli adımlar atılmalıdır. Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel önem vermektedir. Biz, kaderin hükmüyle Azerbaycan’dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz.”
“TÜRKOFOBİ ERMENİSTAN’IN RESMİ İDEOLOJİSİNİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR”
Karabağ ve Doğu Zengezur’un Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 2. yılını büyük gururla kutladıklarını belirten Aliyev, şunları kaydetti:
“30 yıllık işgal bitse de ağır sonuçları hala devam ediyor. Azerbaycan’ın 9 şehri ve yüzlerce köyü, Ermenistan tarafından yeryüzünden silinmiştir. Bir zamanlar büyük şehir olan Ağdam öyle yıkılmış ki yabancı uzmanlar, o şehri ‘Kafkasya’nın Hiroşima’sı’ şeklinde nitelendiriyor. Ermenistan, işgal döneminde 67 camiden 65’ini yerle yeksan etmiştir, kalan 2 cami de ciddi zarar görmüş, domuz ahırı olarak kullanılmıştır. Bu, tüm İslam dünyasına hakarettir. İslamofobi ve Türkofobi, Ermenistan’ın resmi ideolojisinin temelini oluşturuyor. Ermenistan, bizim topraklarımızda 1 milyondan fazla mayın döşemiştir. 2. Karabağ Savaşı sonrasındaki 2 yılda yaklaşık 270 Azerbaycan vatandaşı mayın patlaması nedeniyle hayatını kaybetti veya ağır yaralandı.”