enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Gezici Araştırma, son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı: AKP: Yüzde 31.3 CHP: Yüzde 27.2 İYİ Parti: Yüzde 12.1

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, CHP’nin oylarını, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu …

Gezici Araştırma, son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı: AKP: Yüzde 31.3 CHP: Yüzde 27.2 İYİ Parti: Yüzde 12.1
31.01.2022
142
A+
A-

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, CHP’nin oylarını, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu’da yüzde 15-18 oranında artırdığını söyledi.

Gezici Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 15-20 Ocak 2022 tarihleri arasında yaptığı son anketin sonuçlarını açıkladı. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı, Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, 1420 katılımcı üzerinden 12 İl de 70 mahallede yürütülen çalışmanın detaylarını şöyle değerlendirdi:

Murat Gezici

CHP’NİN OYU ARTTI

– Genel seçim yapılsa hangi partiye oy verileceğine ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 31.3’ü AK Parti-Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini, yüzde 27.2’si  CHP-Kemal Kılıçdaroğlu’na ve yüzde 12.1’i İYİ Parti Meral Akşener’e oy vermek istediğini ifade etmektedir. CHP’nin oylarını; Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu’da yüzde 15-18 oranında artırdığı gözlenmektedir. Bu artışta muhafazakar ve utangaç seçmenden gelen oy geçişlerinin etkisi bulunuyor.

2. TURDA OYU 51.5

– Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kalması durumunda kime oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde, yüzde 41.2’si Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 43.7’si Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. Kılıçdaroğlu’nun 2. turda yüzde 51.5 ile aldığı gözlenmekte.

– Geçmişte seçmen konforu için oy veriyordu. Şimdi bu bakış değişti; gelecek kaygısı çok ön planda. Adaletin yara aldığını, adil düzenin sarsıldığını, eşitlik bilincinin zayıfladığını ve özgürlük, demokrasi, liyakat gibi bir takım değerlerin siyaset sahnesinden çekildiğini düşünüyorlar.

Güvenilir bir cumhurbaşkanı sorunları çözer

Kamuoyu araştırmasında, katılımcılara “Nasıl bir cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarını çözer” sorusu yöneltildi. Bu soruya 8 farklı cevap verildi:

Güvenilir: Yüzde 61.1

Dürüst: Yüzde 53.5

Devlet işleyişini iyi bilen: Yüzde 45.2

İttifakları bir arada tutabilen: Yüzde 41.1

Adil olabilen: Yüzde 34.0

Parlamenter sistemi savunan: Yüzde 32.9

Yolsuzlukla mücadele edebilen: Yüzde 32.5

Ekonomiden anlayan: Yüzde 29.9

Millet İttifakı’na oy verenlere “Hangi isim seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak eski parlamenter sisteme geçmeyi sağlar” sorusu yöneltildi. Yanıt verenlerin yüzde 60.6’sının ‘Kılıçdaroğlu’ dediği görülüyor. AK Parti seçmenin yüzde 22’si, MHP’ye oy verenlerin yüzde 32’si de ‘Kılıçdaroğlu’ diyor. Bu seçmen Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi de düşünüyor.

‘ATATÜRKÇÜYÜM’ DİYENLER ARTTI

Araştırmaya katılanların kendisini nasıl tanımladığına ilişkin dağılım incelendiğinde ise Türkiye’de son 7 yılda kendisini “Türk çisi, muhafazakar, dindar ve Kürt çisi” olarak tanımlayanların oranı ile bu tanımlamaların siyasi tercihlere etkisinin azaldığı görüldü. 1980 ile 2000 arasında doğanların siyasi tercihlerinin hızla değiştiği ortaya çıktı. Araştırmanın bir çarpıcı sonucu da kendisini Atatürkçü olarak tanımlayanların sayısının yıllar içinde önemli oranda artması.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.