enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5627
EURO
35,9822
ALTIN
2.997,22
BIST
9.486,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Güneş sisteminde şimdiye kadar tanık olunanlar arasında en büyüğü! Mars’a meteorit çaprtı

NASA tarafından 2018’de Mars’ta sismik araştırma yapması için gönderilen InSight aracı, 24 Aralık 2021’de Mars’ta 4 büyüklüğünde yeni bir deprem …

Güneş sisteminde şimdiye kadar tanık olunanlar arasında en büyüğü! Mars’a meteorit çaprtı
30.10.2022
109
A+
A-

NASA tarafından 2018’de Mars’ta sismik araştırma yapması için gönderilen InSight aracı, 24 Aralık 2021’de Mars’ta 4 büyüklüğünde yeni bir deprem kaydetti. Depremin nedeni ise 27 Ekim’de yayınlanan makalede ortaya çıktı; verilere göre Mars’a bir meteorit çarpmıştı.

Hızla çarpan meteorit Mars’ın yüzeyinde 150 metre çapında ve 21 metre derinliğinde bir krater oluşturdu. Ayrıca çarpmanın etkisiyle etrafa saçılan taşların bazıları 37 kilometre kadar uzağa uçtu.

Olayı belgeleyen görüntüler ve sismik verilerle, bu çarpmanın güneş sisteminde şimdiye kadar tanık olunan en büyük krater oluşumuna neden olduğu belirtiliyor. Kızıl Gezegen’de daha büyük birçok krater bulunuyor. Ancak bu kraterlerin nasıl oluştuğuna tanık olunmadı. Ayrıca çarpmanın sesi de kaydedildi.

Mars’a çarpan meteorit Dünya’ya yönelmiş olsaydı, yeryüzüne ulaşamadan atmosferden  tarafından yakılarak imha edilecekti. Çünkü Mars atmosferi Dünya’nın atmosferine göre oldukça ince. Bu nedenle de Mars’a zaman zaman asteroit çarpabiliyor.

InSight’ın ekibine liderlik eden Brown Üniversitesi’nden Ingrid Daubar, “Bu boyutta yeni bir etki bulmak eşi görülmemiş bir şey” açıklamasında bulundu.

OLUŞAN KRATER YENİ KEŞİFLERİN KAPISINI AÇIYOR

Yeni kraterler yüzeyin altındaki malzemeleri ortaya çıkardığı için bilim insanları için büyük önem arz ediyor. Çarpmanın etkisiyle dağılan büyük buz parçaları Mars yörüngesinde bulunan Mars Reconnaissance Orbite uzay sondasının renkli kamerası ile görüntülendi.

Mars yüzeyinde bulunan araçlar şimdi etrafa saçılan buzları inceleyecek ve gelecekte astronotlar için kaynak olup olamayacağını tespit etmeye başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.