Şian’da bulunan Kuzeybatı Nükleer Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, nükleer uydusavar silahların performansını ölçmek için yüksek …
Şian’da bulunan Kuzeybatı Nükleer Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, nükleer uydusavar silahların performansını ölçmek için yüksek doğrulukla değerlendirebilen bir simülasyon geliştirdiler.
Çinli askeri bilim insanlarından oluşan ekip daha sonra bu simülasyonda nükleer bir patlamayı test etti. Alçak Dünya Yörüngesi’ndeki gerçekleşen nükleer patlama, New York kadar büyük bir alan üzerinde radyoaktif bir bulut oluşturdu ve Dünya’ya yakın uyduları bozdu.
Simülasyon sonuçlarına göre, 10 megatonluk patlama gücüne sahip nükleer savaş başlığı 80 km yukarda patlatıldığında uyduların çoğu devre dışı kalıyor.
Ayrıca patlama sonrası oluşan bulut, yaklaşık beş dakika içinde 500 km yükselebiliyor ve 140 bin m2’den fazla bir alana yayılabiliyor.
Araştırmacılar, “Enkaz bulutunun güçlü radyasyonu, uydular gibi hareket eden uzay aracının arızalanmasına veya hatta yıkıma yol açabilecek doğrudan hasara neden olabilir” dedi.
Nükleer silahların uydulara karşı kullanımını inceleyen birçok bilgisayar simülasyonu var. Ancak bu simülasyonlar genellikle uzayda meydana patlamalara odaklanıyor.
Liu’ya göre, hava moleküllerinin varlığı nedeniyle Dünya atmosferindeki bir patlama, bombanın toplam kütlesin çok daha büyük olan bir bulut yaratıyor. Böylece uydular çok daha kolay devre dışı bırakılabiliyor.
Nükleer fizikçi Liu Li ve meslektaşları tarafından yayınlanan makale, 15 Ekim’de hakemli dergi Nuclear Techniques’te yayınlandı.
ÇİN STARLİNK’İ ULUSAL GÜVENLİĞİ İÇİN POTANSİYEL TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR
Mayıs ayında yayınlanan bir raporda Starlink, Çin’in ulusal güvenliği için potansiyel bir tehdit olarak nitelendirdi ve Starlink’i devre dışı bırakmak veya düşürmek için yeteneklerin geliştirilmesi önerildi.
Öte yandan Pekin merkezli bir uzay bilimcisine göre simülasyon, Çin’in böyle bir silah kullanacağı anlamına gelmiyor.
Konuyla ilgili hassasiyet nedeniyle isminin açıklanmamasını isteyen uzay bilimci, “Uluslararası hukuk, nükleer silahların hem uzayda hem de atmosferde denenmesini veya kullanılmasını yasakladı” dedi.