enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Şakir Zümre’nin torunundan Selçuk Bayraktar’a övgü dolu sözler

Hikayesinin anlatıldığı filmi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Türkiye Yüzyılı” mesajıyla sosyal medya hesabından paylaştığı Şakir Zümre …

Şakir Zümre’nin torunundan Selçuk Bayraktar’a övgü dolu sözler
28.10.2022
87
A+
A-

Hikayesinin anlatıldığı filmi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Türkiye Yüzyılı” mesajıyla sosyal medya hesabından paylaştığı Şakir Zümre’nin 83 yaşındaki torunu Humbaracıbaşı, videoyu izlediğinde hissettiklerini AA muhabirine anlattı.

Filmi izlediğinde, hayalleri ve girişimleriyle Türk savunma sanayisinde çığır açan dedesiyle bir kez daha gurur duyduğunu kaydeden Humbaracıbaşı, “Bir ailenin fertleri büyüklerinin yaptığı işlerden gurur duyuyorsa ki biz gurur duyuyoruz, bu güzel bir şeydir. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Şakir Zümre’nin hatırlanmış olması da güzel bir şey.” dedi.

Asıl adı “Zümrezade Ahmet Şakir” olan dedesi Şakir ve anneannesi Zeliha Zümre ile Nişantaşı’ndaki bir apartmanda birlikte yaşadıklarını anlatan Humbaracıbaşı, annesi Remziye’nin dedesinin tek çocuğu, kendisinin de tek torunu olduğunu dile getirdi.

Dedesinin ailesine düşkün ve otoriter bir insan olduğunu belirten Humbaracıbaşı, Birinci Dünya Savaşı’nın dedesinin sert mizacında izler bıraktığını belirtti.

Humbaracıbaşı, dedesi Zümre’nin, teyzesinin oğlu Mareşal Fevzi Çakmak aracılığıyla Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştığını ve dost olduğunu aktararak, dedesinin vatanına ve milletine sevdalı bir insan olduğunu vurguladı.

Dedesinin Cumhuriyet’in ilk özel teşebbüs askeri fabrikasını kurduğunu, bu girişimiyle yerli ve milli silah üretiminin öncüsü olduğunu hatırlatan Humbaracıbaşı, şöyle konuştu:

ASKERİ FABRİKADA SOBA FABRİKASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ 

Bu yıllarda uçak ve su altı bombaları, silah ve cephaneler üretmek için dedesinin Sütlüce’de fabrika açtığına, burada üretimi yapılan mühimmatların denemelerinin ise Hasdal’da yapıldığına dikkati çeken Humbaracıbaşı, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD’nin “yardım” adı altında ücretsiz ya da ucuz fiyatla gönderdiği uçak ve mühimmatlarla Türkiye’nin savunma sanayi alanında attığı başarılı adımları sabote ettiğini söyledi.

ABD’nin baltalama çalışmasının ardından dedesinin askeri mühimmat fabrikasını soba fabrikasına dönüştürdüğüne vurgu yapan Humbaracıbaşı, şöyle devam etti:

Türkiye’nin o dönemde kazanç gibi görünen “yardım paketleri” ile geleceğe dair kayıplar yaşadığını ifade eden Humbaracıbaşı, son dönemlerde bu alanda yapılan yatırımları yerinde bulduğunu kaydetti.

“SELÇUK BAYRAKTAR’I TAKDİR EDİYORUM”

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın bu alanda yaptığı çalışmaları takdir ettiğinin altını çizen Humbaracıbaşı, “Selçuk Bayraktar beyi çok takdir ediyorum. Hiç tanışmadım, hiç de görmedim ama çok takdir ediyorum. Yaptığı işten ötürü takdir ediyorum. Keşke ben de yapabilseydim ama yapamadık. Ermenistan’ı, Ukrayna’yı görüyorsunuz. Rusya, Ukrayna’ya (SİHA’lar sebebiyle) halen giremiyor. Bu ülkede imkan tanındığında çok güzel işler yapılıyor.” dedi.

İstiklal madalyası sahibi dedesinin savunma sanayi alanındaki çalışmalara kapı araladığını belirten Humbaracıbaşı, “Dedem burada bir kapı açtı. O kapıdan içeri girenler kazanıyor, kapıdan çıkanlar kaybediyor. Türkiye de o tarihlerde bu kapıdan girmişti. Bugün yapılan işler güzel, güzel tesisler kuruldu. O tesislerin canlanması, devam etmesi ve modernize edilmesi lazım.” değerlendirmesini yaptı.

Humbaracıbaşı, bugün yaşasa dedesi Zümre’nin de Türk savunma sanayisine katkı sağlayacak çalışmalarda memnuniyetle yer alacağına inandığını söyledi.

Türkiye’nin kaybettiği yılların telafisini yapabilecek güce ve potansiyele sahip olduğunu kaydeden Humbaracıbaşı, Türk milletinin zeki olduğunu, organize olduğu takdirde önündeki akan suların bile durabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.