enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5624
EURO
36,0296
ALTIN
3.003,43
BIST
9.440,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

İkinci Dünya Savaşı’nda batırılan Nazi gemisi denize tehlikeli madde sızdırmaya başladı

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz bombardıman uçakları tarafından batırılan bir Nazi devriye gemisi, 80 yıl sonra Kuzey Denizi’nin dibine …

İkinci Dünya Savaşı’nda batırılan Nazi gemisi denize tehlikeli madde sızdırmaya başladı
18.10.2022
119
A+
A-

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz bombardıman uçakları tarafından batırılan bir Nazi devriye gemisi, 80 yıl sonra Kuzey Denizi’nin dibine zehirli gazlar ve ağır metaller sızdırmaya başladı.

1942’de batan ve şu anda Belçika sınırları içerisinde bulunan gemi enkazı deniz yaşamı için büyük tehlike oluşturuyor.

Araştırmacılar gemi gövdesinden ve enkazı çevreleyen tortulardan örnekler alarak toksit maddeleri tespit etti. Daha sonra çalışma Frontiers in Marine Science dergisinde yayınlandı.

Ghent Üniversitesi ve çalışmanın baş yazarı Josefien Van Landuyt konuyla ilgili, “Enkazlar yapay resifler olarak işlev görebilir ancak bunların tehlikeli, doğal çevreye sokulan insan yapımı nesneler olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Ekip, örneklerde nikel ve bakırın yanı sıra, ham petrol ve benzinde doğal olarak bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar buldu. Ayrıca arsenik ve patlayıcı bileşikler buldular; bu, gemiyle birlikte batan malzemelerin battıktan sonra suya sızdığını gösteriyor.

Landuyt, enkazlar yaşlandıkça, korozyonlarının gemide daha fazla delik açtığını ve potansiyel olarak çevresel etkileri daha da kötüleştirdiğini belirtti.

kinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yı çevreleyen sularda 1,6 milyon ton kadar mühimmat battı veya kasten suya bırakıldı. Sadece Kuzey Denizi’nin dibinde, birçoğu deniz yaşamına zarar verebilecek maddeler taşıyan binlerce batık bulunuyor.

KAYNAK: GİZMODO
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.