enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6555
EURO
36,3238
ALTIN
2.939,62
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C

Gök bilimciler, her 18 dakikada bir sinyal yayan bilinmeyen uzay cisminin sırrını çözmüş olabilir

Avustralya’da Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi ve Curtin Üniversitesi tarafından yapılan ortak bir çalışma, tam 4 yıldır …

Gök bilimciler, her 18 dakikada bir sinyal yayan bilinmeyen uzay cisminin sırrını çözmüş olabilir
27.01.2022
179
A+
A-

Avustralya’da Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi ve Curtin Üniversitesi tarafından yapılan ortak bir çalışma, tam 4 yıldır ‘gizemli sinyaller yayan gök cismi’ ile ilgili yeni bir keşfe imza attı.

Gök bilimciler, 2018 yılında evrendeki radyo dalgalarının haritasını çıkarırken, devasa enerji patlamaları yayan bir gök cismine rastladıklarını açıklamıştı. ‘Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor’ sözleriyle gök cismini tanımlayan bilim insanları, radyasyon yayan cismi araştırıyor.

Saatte üç kez radyasyon yayan ve o anlarda bir deniz feneri gibi görünen gök cismi, Dünya’dan da görülebilecek kadar parlak bir ışık yayıyor.

Gökbilimciler, bunun ya yoğun bir nötron yıldızı ya da güçlü bir manyetik alana sahip ölü bir yıldız olabileceği görüşünde… Ancak bunlardan tamamen bağımsız bambaşka bir şey olabileceği ihtimali hala gündemde…

Yalnızca en üst düzey bilimsel çalışmaların yayımlandığı İngiltere merkezi Nature dergisi, dün bilinmeyen bu cisimle ilgili yapılan yeni çalışmaları yayınladı.

‘DÜNYA’YA ÇOK YAKIN’

Avustralya’da Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi’nde astrofizikçi olan baş çalışma yazarı Natasha Hurley-Walker, “Bu nesne, gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıkıyor ve kayboluyordu” dedi. Walker, “Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan bir şey olduğunu bilmiyoruz. Ve şunu söylemeliyiz ki bize gerçekten çok yakın. Yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta. Galaktik arka bahçemizde.” dedi.

Açılıp kapanıyor gibi görünen genişleyen uzay nesneleri, geçici olaylar olarak bilinir.
ICRAR-Curtin astrofizikçisi Gemma Anderson, “Geçici olayları incelerken, büyük bir yıldızın ölümünü veya geride bıraktığı kalıntıların aktivitesini izliyorsunuz” dedi. Süpernova gibi ‘yavaş geçişler’ birkaç gün içinde ortaya çıkabilir ve birkaç ay sonra kaybolabilir.

‘MAGNETAR OLMA İHTİMALİ YÜKSEK’

Ancak bu yeni, inanılmaz derecede parlak nesne, her 18 dakikada bir yalnızca yaklaşık bir dakika yanıyordu. Araştırmacılar, gözlemlerinin ultra uzun periyotlu bir magnetar tanımıyla uyuşabileceğini söyledi.

Magnetar, ışıma enerjisini sahip olduğu muazzam manyetik alanından sağlayan bir çeşit nötron yıldızıdır. Bu tip atarcalar çok yüksek enerjili x-ışını ve gama ışını yayınımı yapmaktadır

Hurley-Walker, “Teorik olarak var olduğu tahmin edilen bir tür yavaş dönen nötron yıldızı.” dedi. “Ama kimse böyle bir şeyi doğrudan algılamayı beklemiyordu çünkü bu kadar parlak olmalarını beklemiyorduk. Bir şekilde manyetik enerjiyi radyo dalgalarına daha önce gördüğümüz her şeyden çok daha etkili bir şekilde dönüştürüyor.”

Araştırmacılar, tekrar yanıp söneceğini görmek için nesneyi izlemeye devam edeceklerini de açıkladı.

Hurley-Walker, “Daha fazla tespit, gökbilimcilere bunun nadir görülen bir kerelik bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz devasa yeni bir oluşum mu olduğunu söyleyecek.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.