enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Alman bilim insanlarından Uğur Şahin’e sert mektup: Aşının rengi neden gri?

Corona virüsü salgınına karşı Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısı Comirnaty’i geliştiren BioNTech’in kurucu ortaklarından olan ve aynı zamanda …

Alman bilim insanlarından Uğur Şahin’e sert mektup: Aşının rengi neden gri?
27.01.2022
173
A+
A-

Corona virüsü salgınına karşı Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısı Comirnaty’i geliştiren BioNTech’in kurucu ortaklarından olan ve aynı zamanda şirketin CEO’su Uğur Şahin’e Alman bilim insanları bir mektup yazdı. Berliner Zeitung’da yayınlanan mektupta, “Aşıda kullanılan malzemeler şeffaf olmasına rağmen neden rengi gri” sorusu yöneltildi.

Corona virüsü salgını karşısında çok kısa bir sürede Covid-19 aşısı geliştiren Pfizer ve BioNTech, Almanya’da bilim insanlarının radarında…

Ülkenin saygın gazetelerinden Berliner Zeitung’a bir açık mektup yazan bilim insanları BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin’den bazı “bilimsel” açıklamalar talep etti.

Leipzig Üniversitesi’nden Profesör Jört Matysik, Ruhr Bochum Üniversitesi’nden Profesör Gerald Dyker, Tübingen Üniveristesi’nden Profesör Andreas Schnepf, Zürih Üniversitesi’nden Profesör Martin Winkler imzalı makalede bilim insanları mRNA bazlı Covid-19 aşısının detayları ile ilgili dikkat çekici sorular sordu.

İlaç şirketi Pfizer’ın resmi internet sitesinde Türkiye’de de kullanılan Comirnaty isimli aşının renginin hafif grimsi bir renkte olabileceği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Profesör Matysik, “mRNA teknolojisi gelecekte çok faydalı olabilir örneğin kanser tedavisinde. Fakat Covid-19 aşısında durum farklı” dedi.

Açıklama yapan bilim insanları, Pfizer/BioNTech aşısının Pfizer’ın yayınladığı kullanım kılavuzundaki bazı detayları da gündeme getirdi. Pfizer’ın resmi internet sitesinde yayınlanan kullanım kılavuzunda, “Seyreltmek için aşı şişesini 10 kez ters yüz edin, çalkalamayın. Sıvının griye çalan bir beyaz olması olası. Şişenin içinde beyazdan griye opaklık olması olası. Şişenin içinde partikül varsa kullanmayın” ifadesi yer alıyor.

“SEYRELTİLMİŞ SİYAH BEKLENEN BİR SONUÇ DEĞİL”

Berlin merkezli gazeteye konuşan bilim insanları, “Kullanılan bütün malzemeler renksizken, gri ya da koyu beyaz nasıl oluşuyor” sorusunu Uğur Şahin’e yöneltti. Gazeteye konuşan bilim insanlarından Schnepf, “Bir hapın ya da şurubun renkli olması olası. Fakat gri renk yani seyreltilmiş siyah, bu tür süreçlerde beklenen bir sonuç değil. Bu durum bir bozulmayı mı işaret ediyor. Beyaz olmayan bir hap yapınca, bir şeylerin yanlış olduğuna dair şüpheler uyanır. BioNTech’ten bu konuda bir açıklama bekliyoruz” dedi.

Türkiye’de de kullanılan corona virüsü aşısıyla ilgili iddialar Almanya’da zorunlu aşı tartışmalarının alevlenmesiyle gündem oldu.

Schnepf, “Bilim insanları olarak BioNTech’in kullandığı metotları merak ediyoruz. mRNA aşısının nasıl kontrol edildiğini öğrenmek istiyoruz. Meslektaşlarımla bu konuyu konuştuk ama büyük hacimli ürünlerin kalitesinin nasıl kontrol edildiğini çözemedik” dedi.

Öte yandan bilim insanları corona virüsü aşısının yan etkileri ile ilgili de Uğur Şahin’e sorular sordu… Schnepf, “Bu kadar farklı lokasyonlarda yan etkilerin görüldüğünün açıklanmaması gerekiyor sonuçta bütün aşılarda aynı ürün bulunuyor. Farklı partilerde farklı sonuçlar çıkması tolere edilemez” yorumunu yaptı.

Bilim insanları ayrıca bu konuların da yer aldığı kapsamlı bir raporun Almanya’nın önde gelen araştırma kurumlarından Paul Ehrlich Enstitüsü’ne de gönderileceğini duyurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.