enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7014
EURO
35,4307
ALTIN
2.480,69
BIST
10.864,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

1 milyon metrekarelik ormanın yok edilmesine karşı imza kampanyası

Resmi Gazete’de yayımlanan, 1 milyon metrekare ormanın yok edilmesine yol açacak kararlara karşı 47 kurum bir araya gelerek imza kampanyası …

1 milyon metrekarelik ormanın yok edilmesine karşı imza kampanyası
26.01.2022
158
A+
A-

Resmi Gazete’de yayımlanan, 1 milyon metrekare ormanın yok edilmesine yol açacak kararlara karşı 47 kurum bir araya gelerek imza kampanyası başlattı. Türkiye’de ormanların yok edilmesine izin veren maddelerin değiştirilmesi ve yeni bir Orman Kanunu hazırlanması talep edildi.

5 ve 7 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararları ile Kastamonu ve Manisa’da 611 bin 848 metrekare,  Ankara ve Mersin’de 376 bin 494 metrekare büyüklüğünde orman alanı, orman statüsünden çıkarıldı.

Yaklaşık 140 futbol stadyumuna denk gelen  1 milyon metrekarelik ormanın yok edilmesine karşı  47 kurum bir araya geldi.

Ormanların yok edilmesine izin veren maddelerin çıkarılması ve ormanları koruyacak daha güçlü düzenlemeleri içerecek yeni bir Orman Kanunu  talebiyle “Change.org”da imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya kısa sürede 15 binden fazla imza atıldı.

İKLİM KRİZİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

İmzacı kurumlardan Doğa Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç “Türkiye iklim krizinden en çok etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. Bu nedenle, buradaki yaşamın sürmesi için tüm ekosistemler kritik öneme sahip. Ormanlar iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliği için her koşulda korunması gereken ekosistemler. Ormanların yok edilmesine yol açan kanun maddeleri değil onların var olma hakkını tanıyan anayasal düzenlemeler gerekiyor” dedi.

“6 MİLYON HEKTAR ORMAN DIŞINA ÇIKARILDI”

Yüksek Orman Mühendisi Doç Dr. Cihan Erdönmez,  “Türkiye’de geçmişi yıllara dayanan orman sınırları dışına çıkarma uygulamalarına 2018 yılında Orman Yasası’na eklenen Ek-16’ncı madde ile yeni bir halka eklendi. Bu madde doğrultusunda bugüne kadar 6 milyon hektardan fazla orman alanı orman sınırları dışına çıkarıldı ve devamı da korkarım ki gelecek. Söz konusu uygulamayla ormanlar bir yandan büyük ekolojik zararlar görecek diğer yandan da yeni orman işgallerinin engellenmesi zorlaşacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Orman Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış da  “Ülkemizdeki ormansızlaşma ve orman bozulmasının nedeni ormanların, tıpkı diğer doğal varlıklarımız gibi korunması gereken değil, yok edilebilir kaynak olarak görülmesi. Bu tür yönetmelik değişikliklerine, orman dışına çıkaran tahsis kararlarına güçlü bir tepki veremezsek, ortaya doğa ve kamu yararına politikalar koyamazsak, yakında doğa ve orman adına elimizde hiçbir şey kalmayacak” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.