enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Çevrimiçi Matematik Tarihi sergisi, meraklılarına ilham veriyor

New York’taki Ulusal Matematik Müzesi ve matematik ve teknoloji odaklı bir teknoloji şirketi olan Wolfram Research, çevrimiçi bir sergi açarak …

Çevrimiçi Matematik Tarihi sergisi, meraklılarına ilham veriyor
26.01.2022
225
A+
A-

New York’taki Ulusal Matematik Müzesi ve matematik ve teknoloji odaklı bir teknoloji şirketi olan Wolfram Research, çevrimiçi bir sergi açarak, matematik meraklılarını tarihsel bir yolculuğa götürüyor.

Reha BAŞOĞUL

İngilizce olarak hazırlanan çevrimiçi sergi 9 ayrı galeriyle sunuluyor: Sayma, aritmetik, cebir, geometri, pisagor teoremi,pi, çokgenler, asal sayılar ve matematik eğitimi. Sergide bunun dışında çocuklar için de matematiksel becerilerini arttırabilecekleri eğitsel faaliyetlere yer veriliyor.

Sergide öne çıkan eserlere bakıldığında, Sümerlilerin M.Ö. 2600 civarında ürettiği kil tabletteki “dünyanın bilinen en eski matematik tablosu” bulunurken, Pisagor Teoremi’nin aslında kendisinden bin yıl önce, M.Ö. 2000 yılında Mezopotamya topraklarında ele alındığına dair tablet de dikkat çekiyor.

Abaküs’ün öncüsü olarak kabul edilen M.Ö.’ye dayanan Salamis tableti ve ilk sıfır kullanımı olarak referans verilen ve M.S. 300’e giden en erken belge özelliğiyle Bakhshali El Yazması, sergiyi gezenlerce incelenebiliyor.

Matematiğin meşhur sembollerinden Pi’ye ilişkin tabletlerde ise M.Ö 1900-1600 yıllarına tarihlenen antik Elam şehri Susa’da ortaya çıkarılan 26 matematik tabletin içindeki iki tablette Babillerin altıgen yaklaşımı üzerinden Pi’ye yaklaşan değeri kullanımı dikkat çekerken,
Babillilerin cebir konusunda ve basit, doğrusal ve ikinci dereceden denklem çözme konusundaki 23 cebir problem metni de çözümlenmiş bir şekilde sergiyi izleyenlere sunuluyor.

Sergiye merak duyanlar, dünya genelinde https://history-of-mathematics.org/ adresinden ulaşılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.