enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5435
EURO
35,9917
ALTIN
2.995,23
BIST
9.473,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yangından hasar gören tarihi Camcılar Camii beş yıldır restore edilmeyi bekliyor

İstanbul Aksaray’da bulunan ve fetih camilerinden biri olan Camcılar Mescidi, beş yıldır restore edilmeyi bekliyor. Fatih Belediyesi’nin …

Yangından hasar gören tarihi Camcılar Camii beş yıldır restore edilmeyi bekliyor
05.10.2022
91
A+
A-

İstanbul Aksaray’da bulunan ve fetih camilerinden biri olan Camcılar Mescidi, beş yıldır restore edilmeyi bekliyor. Fatih Belediyesi’nin sorumluluğunda olan cami, iki ay önce çıkan yangında hasar aldı ve tahribata açık bir şekilde bekliyor. Diğer taraftan İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği, (İSTED) Vatan Caddesi’nde üzerine acil kliniği inşa edilmek istenen, ancak İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla cami olarak tescil edilen Halil Attar Mescidi için de girişimde bulunuyor.

Camcılar Mescidi, diğer adıyla Gureba Hüseyin Ağa Mescidi’ İstanbul’un fethinin ardından inşa edildi. 15. Yüzyıl Askeri teşkilatının dört bölük ağalarından, fetihte büyük yararlılıklar göstermiş, gureba-yı yemin ağası ünvanına sahip, şeyh Hüseyin Bin Şeyh Hasan tarafından yaptırıldı.

1783 yılında Aksaray’daki yangında yandı ve aynı yıl tekrar ihya edildi. Ancak 1832 yılında tekrar yanan cami, Sultan II. Abdulhamid devrinde bir kez daha yenilendi.

Ancak tarihi cami, bu kez de 1956 yılında yol yapım çalışması gerekçe gösterilere 54 camiyle birlikte ortadan kaldırıldı.

Son olarak cami, beş yıl önce (İSTED) girişimleriyle Fatih Belediyesi tarafından yeniden ihya sürecine girmişti. Ancak aradan beş yıl geçmesine rağmen ibadete açılmayan cami, iki ay önce çıkan yangında da ciddi hasar aldı.

Bu haliyle her türlü tahribata açık halde olan camiinin inşaat ve tefrişatının bir an evvel bitirilmesi, Osmanlı mirasına sahip çıkabilmemiz adına önem arz ediyor. Bu minvalde İSTED, Fatih Belediyesi’ne bşvurarak caminin ihyası adına geçici süreyle derneğe tahsil edilmesini talep etti.

Caminin aslına uygun projesini hazırlayan İSTED, caminin bir an önce restorasyona alınması gerektiğini söylüyor.

HALİL ATTAR CAMİİ DE İHYA EDİLMEYİ BEKLİYOR

Diğer taraftan daha önce üzerindeki endemik ağaçlar kesilerek Bezmialem Üniversitesi’nin bünyesine dahil edilerek üzerine acil kliniği inşa edilmek istenen tarihi Halil Attar Mescidi için de İSTED Fatih Belediyesi’ne başvuruda bulundu. İSTED, Halil Attar Mescidi, Namazgah ve Çeşmesi’nin ihyası amacıyla restitüsyon ve rekonstrüksiyon projelerinin tamamlanması için söz konusu arazinin geçici bir süreyle derneğe tahsis edilmesini talep ediyor.

Başvurunun kabul edilmesi durumunda Halil Attar Camii, Fatih Sultan Mehmet devrine ait İstanbul’un en eski ‘çatal çeşmelerinden’ biri olma özelliğine sahip çeşmesiyle ihya sürecine girecek.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.