enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6111
EURO
36,3068
ALTIN
2.917,03
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

İnternet’in konvansiyonel radyo ve televizyon yayıncılığına etkileri

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, her geçen gün yayınlaşan internet kullanımının telefon ve radyo yayıncılığına etkilerine …

İnternet’in konvansiyonel radyo ve televizyon yayıncılığına etkileri
05.10.2022
92
A+
A-

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, her geçen gün yayınlaşan internet kullanımının telefon ve radyo yayıncılığına etkilerine ilişkin önemli tespitlerin yer aldığı bir yazı kaleme aldı.

İşte Şafak’ın o yazısı;
 

Her ne kadar görmezden de gelsekte internetin her geçen gün  klasik Televizyon ve Radyo yayınları  üzerindeki etkileri artarak devam etmektedir. Ayni şekilde yazılı basın üzerinde de benzeri etkileri olmaktadır. Gazete tirajlarının düşmesi bunun en iyi göstergesidir. Bu etki yazılı basın gibi Televizyon ve Radyo üzerinde de klasik izleme ve dinlemenin azalması gösterilebilir. Elbette izleyici kolay ve kaliteli olanı talep etmektedir.



Kısaca, izleyici ve dinleyici sosyal medya ve internetin sunduğu imkanlarla katılımcılığın vermiş olduğu varsayılma, değer görme gibi nedeniyle internet mecralarına yönelmektedir. Bu trend gerçekten her gün artarak sürmektedir.

2000 yıllarından başlayarak bireylerin ve toplumların haber alma ihtiyaçları gazete ve dergilerle  günlük olarak takip edilebilirken gün içinde olan veya gelişen haberleri ancak ertesi günü öğrenebilirken günümüzde ise anında öğrenebilmektedir. Bunun için ertesi gün çıkacak gazeteyi yada ‘ajansı ‘ beklemek gerekmiyor. 7/24 her haber yada gelişme canlı olarak küçük yada büyük ölçekli ekranlardan anında  takip edebiliyor. İzleyici Kazaları ,savaşları, her türlü aksiyonu anında canlı olarak izleyebiliyor artık gazeteye dergiye ve ajans’a ihtiyaç duymuyor.

İnternetin yaygınlaşması hızının artması ve ekonomik hale gelmesiyle tüm iletişimin internete evrildiğini görüyoruz. Artık  insanlar bağlantısız kalmak istemiyor. İlk fırsatta bir ağda yer almak istiyor. Bu olmadığında bir boşlukta yada kaybolmuşlukta olduğunu hissetmesi hayli paranoyak bir hal almaya başladı. Bunun sürdürülmesi ve artması bir süre sonra ruhsal sorunlara yol açabileceğini tahmin edebiliyoruz. Otobüs,Tren, Uçak vapur metro vs aklınıza gelebilecek türlü ulaşım araçlarında insanlar  bağlantı halinde, başları eğik sürekli okuyor bakıyor izliyor ? Bu bağımlılığın ve bağlantılı olmanın faydasını ! bireyler artık  sorgulamalıdır.

Bu bağlantılı olma çılgınlığı artık kontrol edilemez hale mi geldi? Çoban dağdaki koyunlarını drone  ile takip ediyor, yetmiyor canlı yayınlıyor. Çarşı pazardan canlı yayınlar, hareket eden her şeyi çeken kayıt eden yayınlayan  insanlar, ‘Tık’  alma uğruna her şeyi etik kuraları bile hiçe sayarak yayınlayan insanlar, mahremiyet ve özel hayat kavramların eridiği bir topluma doğru dolu dizgin gidiyoruz.

İnternet’in güçlü olarak toplumda yer alması ve  etkinleşmesi sonucunda tüm iletişim mecralarında da değişiklik kaçınılmaz hale geldi. Bundan en çok etkilenen özellikle genç kuşakların tercih ettiği Televizyon -Radyo izleme ve dinleme tercihleri oluyor.

İzleyici özellikle haber programlarındaki yorum ve konuşmalara pek değer vermiyor, hatta ağdalı, iddialı ,tansiyonu yüksek tartışmalar ilgisini çekmiyor, mümkünse bu tür programlardan uzaklaşıyor. Ülkemizdeki çok sayıdaki haber kanalında ise hala eski alışkanlıklar ne yazık sürdürülmektedir. İzleyicinin  bu tarzı ve talebi hala devem ettirdiği düşünülebilir. Ancak, genç kuşaklarla birlikte bu talebin yakın gelecekte değişeceğini söyleyebiliriz.

Aslında ’Paylaşım‘  anahtar bir sözcük, toplumlarda yönetimlerde ve sistemlerde paylaşım  bireyler arasında da vaz geçilemez hale geliyor. Bu alanlardaki paylaşım hayatın sürdürülebilir olmasının başlıca şartıysa ayni davranış yada iletim şeklinin de paylaşımlı olması özellikle yayıncılık açısından da gerekli hale geleceğini şimdiden  söylemeliyiz. Özellikle Televizyon izleyicisi ekran karşısında programları sadece  izliyor, katılamıyor ve paylaşamıyor. Halbuki sosyal medyada her materyali görüyor üzerine yorum yapıyor ve paylaşabiliyor. Bu iletişim türü elbette onun için diğer konvansiyonel iletimden daha kıymetli hale geliyor. Bir süre sonra klasik yayınlara olan ilgisi ise hayli azalıyor. İnternet üzerinden yaptığı iletişim tarzını bulamayan izleyici, artık klasik  yayınları izlemeyi tercih etmiyor. Yapılan araştırmalar özellikle genç kuşakların bu yönde tercihlerini kullandıklarını öğreniyoruz. 

Marjinal bir fikir olmakla birlikte, sanıyoruz yakın gelecekte internetin de teknik olarak  imkan tanımasıyla paylaşımlı yayıncılığa ilave olarak (klasik yayıncılık dışında ) portalın  yada yayıncının elde ettiği reklam yada benzer gelirlere izleyici yada takip edicilerin pay alması yada  pay talep etmesine de şaşırmamamız gerekecek. Aslında kazan kazan formülü  burada  da iş görebilecektir.  

İzleme,  internetle birlikte böylesine çeşitlenmiş ve arz gücü artmışken, Radyo dinlenmesinin git gide azaldığını söyleyebiliriz. Vericilerle iletilen radyo yayınlarının ülke coğrafyasına kesintisiz ulaştırılması teknik olarak zor olması nedeniyle dinleyici internet radyo yayınlarına yönelmektedir. Radyo yayıncıları bir süredir internet üzerinden yaptıkları yayınlarda az da olsa interaktif katılımı sağlamaya başlaması ilginin artmasına neden olmuştur.

Kısaca Televizyon ve Radyo  izleyicisi eskiden olduğu  gibi uzun süreli izlemek ve dinlemek  yerine daha kısa özet ,rafine fazla yorum içermeyen  haberlere  ve radyo programlarına yöneliyor.  Ancak  izleme verilerine baktığımızda eski kuşaklar  alışkanlıklarını bir süre daha devam ettireceği anlaşılıyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.