enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2503
EURO
34,7896
ALTIN
2.406,59
BIST
10.311,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
17:21 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey basınla buluştu
17:20 Başkan Aras: “İçme suyu için projelerimiz hazır”
17:07 Kuveyt Emiri El Sabah Başkent’te
17:06 İpsala Muhtarlar Derneği Başkanlığına Çağlar Turgay seçildi
16:51 Dikkat! Eşinizin cebinden izinsiz para almak boşanma sebebi
16:50 Başkan Zeyrek, “Yalınayak yürüyen çocukların sorumlulukları omuzlarımda”
16:40 Şehri imar ederken yeşil dokuyu da ihmal etmeyen Selçuklu Belediyesi Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde yapımına devam ettiği Yelda Parkı’nda çalışmaları son hızla devam ettiriyor
16:39 Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’ten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
16:38 Homeworld 3 DLSS Yapay Zeka Güncellemesi Alıyor
16:29 Geyve’de Yol Yapım Çalışmaları Başladı
16:28 Western Digital’dan Yaratıcı Kullanıcıların Dijital İçeriklerinin Potansiyelini Artırmalarına Yardımcı Olacak Hızlı ve Güçlü 8 TB Masaüstü SSD
16:23 Başkan Altay: “Konya’nın güzelliklerini tanıtmakta kararlıyız”
16:22 Kocaeli’de üniversite öğrencilerinden İsrail protestosu
16:21 Bursa Osmangazi’den Bosnalı kardeşe ziyaret
16:20 Boğaz trafiğini kilitlemişti… Gemi kurtarıldı
16:08 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Gençlerimizin yanındayız”
16:06 Sakarya’nın çehresi Büyükşehirle değişiyor
15:36 Baharın gelişi Osmangazi’de coşkuyla kutlandı
15:20 Başkan Er’den yerimde inceleme
15:11 CHP Sakarya İl Örgütü’nden kamu kurumlarına ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çiğ Köfte tarifi! Masterchef Çiğ Köfte nedir, nasıl yapılır? Çiğ Köfte için gerekli malzemeler nelerdir? Çiğ Köfte hangi yöreye ait?

Masterchef’te bugün birbirinden güzel yemekler yapıldı. Seyircilerin en merak ettiği konu Çiğ Köfte tarifi oldu. Peki en güzel Çiğ Köfte yemek …

Çiğ Köfte tarifi! Masterchef Çiğ Köfte nedir, nasıl yapılır? Çiğ Köfte için gerekli malzemeler nelerdir? Çiğ Köfte hangi yöreye ait?
03.10.2022
111
A+
A-

Masterchef’te bugün birbirinden güzel yemekler yapıldı. Seyircilerin en merak ettiği konu Çiğ Köfte tarifi oldu. Peki en güzel Çiğ Köfte yemek tarifi nasıldır? Çiğ Köfte yemeği nasıl yapılır? Çiğ Köfte için gerekli malzemeler nelerdir? Çiğ Köfte nasıl yapılır? Çiğ Köfte için gerekenler neler?

ÇİĞ KÖFTE NEDİR?

Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa ve Adıyaman’ın dışında; Adana, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya ve Hatay gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa’da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.

Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.

Çiğ köfte, içindeki bulgurun şişme özelliğinden dolayı bekletilmeden, tazeyken yenmesi gereken bir besindir. Çiğ et nedeniyle oluşabilecek -başta tenyazis olmak üzere- çeşitli hastalıklar nedeniyle etsiz çiğ köfte çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır. Bu tür çiğ köftede çeşitli sos ve baharatlarla etli çiğ köfte görüntüsü ve lezzeti taklit edilir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı kararıyla etli çiğ köftenin satışı yasaklanmıştır.

ÇİĞ KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR?

½ kg yağsız ve et taşında tokmakla dövülerek elde edilmiş kıyma

750 gr çiğ köftelik bulgur

250 gr tuzsuz domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

330 gr pul biber

4 orta boy soğan

2 diş sarımsak

2 demet maydanoz

Baharatlar

ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR? ÇİĞ KÖFTE TARİFİ

Çiğ köftelik siyah etin içindeki sinir ve yağ bıçakla ayıklanır, sonra et taşının üzerinde et tokmağıyla dövülür. Et tam kıvamına gelince bir tabağa alınarak bekletilir. Soğan, sarımsak ve maydanozlar çok küçük doğranarak hazırlanır. Çiğ köftelik et, doğranmış soğan, sarımsak, iki türlü salça ve biber çiğ köfte leğenine konularak iyice birbirine karışana kadar elle yoğurulur. Bu karışıma azar azar bulgur katılarak alt üst edilir. Köfte avuç içiyle leğene sürte sürte iyice yumuşayıncaya kadar ara ara soğuk su verilerek yoğurulmaya devam edilir. Arada baharatları eklenir. Yoğurma işlemi tamamlandığında maydanoz katılarak son bir kez alt üst edilir. Artık hazırlanmış olan çiğ köfte elle “sıkım” hâline getirilir, yanında lavaş başta olmak üzere yeşillikle servis yapılır. Çiğ köftenin Şanlıurfa usulünde pul biber suda ıslatılıp buzdolabında bekletilerek yumuşatılır, köfteye öyle ilave edilir, salça konmaz, baharat olarak tarçın kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.