enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Pamuktan bu yıl 240 bin rekolte bekleniyor

Bu yıl verimi ve kalitesi yüksek oranda artan pamuk, üreticisinin yüzünü güldürdü. İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Türkiye’de pamuk …

Pamuktan bu yıl 240 bin rekolte bekleniyor
01.10.2022
82
A+
A-

Bu yıl verimi ve kalitesi yüksek oranda artan pamuk, üreticisinin yüzünü güldürdü.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 88’inin Şanlıurfa, Diyarbakır, Aydın, Hatay, Adana ve İzmir’de gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’de pamuk üretiminde Hatay’ın yüzde 10’luk bir paya sahip olduğunu aktaran Çolakoğlu, bu yıl iklim şartlarının elverişli gitmesinin pamuktaki verimi de artırdığını belirtti.

Çolakoğlu, pamuk üretiminin daha çok Amik Ovası’nda toprakları bulunan Kırıkhan, Hassa, Belen, Reyhanlı, Kumlu, Antakya ve Altınözü ilçelerinde yapıldığını dile getirdi.

İKLİM ŞARTLARI İLE VERİM ARTTI 

Ülkenin stratejik ürünlerinden pamuğun hasadının devam ettiğini vurgulayan Çolakoğlu, şöyle konuştu:

“İlimizdeki pamuk bu sene çok verimli. 2021’de 389 bin dekar alanda 200 bin ton bir pamuk üretimimiz vardı. Bu yıl 240 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldı. Buradan da beklediğimiz rekolte 240 bin ton civarındadır. Pamuğun bu sene verimi çok iyi. İklim şartlarının iyi gitmesi verimi de artırırdı. Bu da çiftçimizin yüzünü güldürüyor.”

Çolakoğlu, Hatay’da pamuk hasadının yüzde 80’inin makinelerle, geri kalanının ise elle hasat edildiğini dile getirdi.

Pamuğun daha sonra il genelindeki 76 çırçır fabrikasına gönderildiğini aktaran Çolakoğlu, üreticinin pamukları daha çok iplik fabrikalarına sattığını söyledi.

Defne Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda pamuk üreticisi Sedat Duran da yaklaşık 1000 dönüme pamuk ekimi yaptığını belirtti.

Bu yıl pamuğun verimliliği ve kalitesi açısından geçen sezona göre daha iyi bir dönem geçirdiklerini anlatan Duran, şunları kaydetti:

“Geçen sene pamukta dönümüne 500-550 kilogram arasında verim alıyorduk. Bu yıl 600-650 kilogramları bulmasını bekliyoruz. Mevsimsel olarak yağmurların zamanında yağması ve hava sıcaklıklarının da iyi gitmesinden dolayı verimde yaklaşık yüzde 15 artış sağladık.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.