enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1970
EURO
34,9429
ALTIN
2.412,28
BIST
10.452,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Açık
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
27°C

Kuveyt’te halk sandık başına gitti

Kuveyt resmi ajansı KUNA’nın haberine göre, vatandaşlar yerel saatle 09.00’da oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 21.00’e kadar devam edecek …

Kuveyt’te halk sandık başına gitti
29.09.2022
102
A+
A-

Kuveyt resmi ajansı KUNA’nın haberine göre, vatandaşlar yerel saatle 09.00’da oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 21.00’e kadar devam edecek.

Sandığa gidecek 795 bin 911 seçmen, 305 adaydan parlamento üyesi 50 kişiyi seçecek.

PARLAMENTO 10 YILDA 10 KEZ FESHEDİLDİ

Ülkede 23 Ocak 1963 tarihinde kurulan ve görev süresi 4 yıl olan Kuveyt Millet Meclisi, doğrudan genel seçimle halk tarafından seçilen 50 üyeden oluşuyor.

Seçimlerde genellikle ülke, her bölgeden 10 temsilci seçilmek üzere 5 bölgeye ayrılıyor. 2012 yılının sonuna kadar her seçmen 4 aday için oy kullanma hakkına sahipti. Bu tarihten itibaren oy hakkı her Kuveytli için bir oy ile sınırlandırıldı.

Seçme hakkını elde etme yaşının 21 olduğu Kuveyt’te, Ulusal Muhafız üyeleri dışında askerler oy kullanma hakkına sahip değil.

Meclis üyesi olarak seçilmeyen bakanlar, seçilmiş meclis üyelerinin üçte birini geçmemeleri kaydıyla görevleri dolayısıyla üye olarak kabul edilir.

Kuveyt parlamentosu, kuruluşundan bu yana birçok siyasi krize tanık oldu ve birçok dönüm noktasından geçti. Bazı krizler ilki 2011’de ve sonuncusu 2022’de olmak üzere meclisin on kez feshedilmesine yol açtı. Meclisin feshi genellikle emirlik veya yargı kararı ile gerçekleştirildi.

Kuveyt anayasası, meclisin feshedilmesinin nedenlerinin emirlik kararnamesince açıklığa kavuşturulmasını şart koşuyor ve aynı nedenlerle meclisin bir daha feshedilemeyeceğini öngörüyor.

Meclisin feshine karar verilirse, feshin ilanından itibaren iki ayı geçmemek üzere yeni seçim yapılması gerekiyor. Belirlenen tarihlerde yeni seçimlerin yapılamaması durumunda meclis tüm anayasal yetkileriyle yeniden göreve dönebilir.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.