enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5467
EURO
36,0305
ALTIN
3.003,19
BIST
9.462,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

DART uzay aracının asteroide çarpma anını gösteren yeni görüntüler yayınlandı

İtalyan Uzay Ajansı tarafından geliştirilen LICIACube uzay aracı,  DART’ı arkadan takip ederek çarpışma anını gösteren görüntüleri ve videoları …

DART uzay aracının asteroide çarpma anını gösteren yeni görüntüler yayınlandı
29.09.2022
170
A+
A-

İtalyan Uzay Ajansı tarafından geliştirilen LICIACube uzay aracı,  DART’ı arkadan takip ederek çarpışma anını gösteren görüntüleri ve videoları yakalayarak Dünya’ya gönderdi.

LICIACube uzay aracından çekilen, kritik çarpma anını ve çarpışmanın sonrasını gösteren ilk görüntüler yayınladı.

İnsanlık için tarihi bir an olan DART görevi, Didymos adlı 780 metrelik daha büyük bir asteroidin yörüngesinde dönen, sadece 160 metre çapında küçük bir gövde olan asteroid uydusu Dimorphos ile çarpışmasını içeren DART görevi Pazartesi günü hedefine ulaştı. LICIACube, olaya kuşbakışı bakmak için ana araç ile beraber gönderilmişti.

İtalyan Uzay Ajansı ilk olarak Twitter hesabından çarpışma sonrasını gösteren hareketli bir resim yayınladı.

Daha sonra yayınlanan DART’ın 27 Eylül 2022’deki çarpmasından sonra, altta Didymos’un ve üstte Dimorphos’u çevreleyen enkazın başka bir LICIACube görüntüsüne yukarıdaki görselden bakabilirsiniz.

Dimorphos, asteroid Didymos’un bir uydusu ve Didymoon takma adıyla da anlıyor. Yaklaşık 160 metre genişliğinde ve her 12 saatte bir güneşin etrafında dönen Dimorphos, Dünya’dan 11 milyon km uzakta yer alıyordu.

İtalya’daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nün (INAF) Bilim Ekibi Lideri Elisabetta Dotto düzenlediği basın toplantısında, “Bir çarpma öncesi ve bir çarpma sonrası görüntülerle DART’ın çarpmasıyla ortaya çıkan parlamayı görebilirsiniz” dedi.

DART ekibi şimdi Dimorphos’un yörüngesinin ne kadar değiştiğini hesaplamak için gözlemlerine devam ediyor. LICIACube’den gelen yeni görüntüler, ekibin işini kolaylaştırıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.