Dezenformasyonla mücadele kapsamında AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan “sosyal medya düzenlemesi” olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı …
Dezenformasyonla mücadele kapsamında AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan “sosyal medya düzenlemesi” olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 1 Ekim 2022 itibari ile başlayacak yeni yasama yılında (27. Dönem 6. Yasama Yılı) Meclis’in öncelikli gündem maddelerinden biri olacak.
TBMM’ye sunulması beklenen yasa, Meclis’teki yoğunluk ve yasanın tam olarak hazır olmaması nedeniyle ertelenmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada ‘yalan terörü’ olduğunu ifade ederek uluslararası alanda yapılan çalışmaları incelediklerini ve ekim ayından itibaren Meclis’te bununla ilgili çalışma yürüteceklerini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, yeni medya, yeni iletişim teknolojileri ile birlikte yoğunlaşan sistematik dezenformasyon kampanyalarına dikkat çekmişti.
AK Partili yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, bu konuda Almanya modeli başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin yürüttüğü çalışmaların incelendiği belirtilmişti.
Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de benzer yasalar bulunduğunu öne sürerek “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara bir yıldan beş yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” demişti.
Haber7’ye konuşan Medya PR Danışmanı araştırmacı-yazar Ümit Sanlav da yeni yasanın getirilerini şöyle sıralamıştı:
SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ GELİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Genel Kurul gündeminde “sosyal medya düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Kamu Denetçiliği Kurumunun 2021 yılı raporu ile uluslararası sözleşmelerin uygun bulunmasına dair 42 kanun teklifinin bulunduğunu ifade etti.