İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana nükleer savaş riskinin en çok artığı dönemlerden biri yaşanıyor. Peki riskin artığı bu dönemde, Rusya ve Batı …
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana nükleer savaş riskinin en çok artığı dönemlerden biri yaşanıyor. Peki riskin artığı bu dönemde, Rusya ve Batı’nın sahip olduğu nükleer silah kapasitesi ne ve hangi ülkede kaç nükleer başlık var?
ABD, Rusya, Çin, İngiltere’nin aralarından olduğu 9 ülkede yaklaşık 15 bin nükleer silah bulunuyor. En çok nükleer başlık ise Rusya ve ABD’de. Rusya’nın 6 bin 850, ABD’nin ise 6 bin 450 nükleer savaş başlığı var. Bu iki ülke dışında Fransa 300, Çin 280, İngiltere 215, Pakistan 140-150, Hindistan 130-140, İsrail 80, Kuzey Kore ise 10-20 adet nükleer başlıklı silaha sahip.
Türkiye gazetesine konuşan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, “Nükleer silah büyük çapta kullanılırsa geçmiş olsun, yapacak hiçbir şey kalmaz. Küçük taktik nükleer silah kullanırsa o zaman durum farklı olur. Ama bu sonuçta bir şekilde büyür. Rusya küçük taktik nükleer silah kullanırsa NATO da karşılık olarak Rus askerlerine karşı taktik nükleer silah kullanacaktır. Bu, sonuçta topyekûn bir nükleer savaşa doğru gidebilir, bunun bir sonucu yok. Nükleer silah bir kere çıktı mı bundan sonra mantık işlemez” dedi.