enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2288
EURO
37,6081
ALTIN
2.919,41
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Mehmet Bey’in kız kardeşinin türbesi bulundu

Aydın’da Türk-İslam dönemine ait eserlerin tespiti için yürütülen çalışma kapsamında Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk beyi Mehmet Bey’in …

Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Mehmet Bey’in kız kardeşinin türbesi bulundu
16.09.2022
219
A+
A-

Aydın’da Türk-İslam dönemine ait eserlerin tespiti için yürütülen çalışma kapsamında Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk beyi Mehmet Bey’in kız kardeşi Selçuk Hatun’un türbesi tespit edildi.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nuri Kılavuz, Nazilli ilçesi Esenköy Mahallesi’nde “yeşil türbe” olarak bilinen türbede inceleme yaptı.

14. yüzyılda yaşayan Selçuk Hatun’a ait olduğu belirlenen türbeye tabela yerleştirilmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan İl Kültür Turizm Müdürü Umut Tuncer, kentte Türk-İslam tarihi araştırma çalışmalarının ilk meyvesinin türbenin tespitiyle alındığını ifade etti.

Tuncer, “Bölgede kime ait olduğu bilinmemesine rağmen uzun süredir korunan, bugüne kadar sağlam şekilde gelen türbenin kimliklendirme çalışması tamamlanmış oldu” dedi.

Prof. Dr. Bülent Nuri Kılavuz ise arazi çalışmalarının arşiv çalışmalarıyla desteklendiğini, bulunan materyallerin farklı kaynaklardan teyit edildiğini belirterek türbenin Selçuk Hatun’a ait olduğunu tarihi belgelerin de desteklediğini ifade etti.

Arşivdeki bazı belgelerde eski adı Arpaz olan Esenköy’de Selçuk Hatun türbesinin bulunduğuna ilişkin bilgilerin bulunduğunu aktaran Kılavuz, “Arazi çalışmalarımız sonucunda Selçuk Hatun Türbesi’nin gerçekten Arpaz’da olduğunu, bugüne kadar ‘yeşil türbe’ olarak adlandırılan yer olduğunu saptadık. Yöre halkı ve köylülere türbeyi itinayla korudukları için teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonra tescillenir ve restorasyonu gerçekleştirilir.” dedi.

Kaynak: Mehmet Ali Cintosun – Kültür Sanat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.