Link Vs Ganondorf
Hikaye Hakkında Kritik
Aşırı Stereotipik bir seçilmiş kişi hikayesi anlatıyor oyun, efsanevi Master Sword bildiğimiz Excalibur 3 ve 7 mistisizmi de cabası bir de “prensesi kurtar bakalım yiğidim” hikayesi de işin işine girince ben bunu defalarca oynadım diyor insan. Yarattığı dünyayla ve halklarıyla farkını gösteriyor oyun (tabi Ganondorf’un halkı Gerudoların çölde yaşayan esmer tenli kötü bir halk olduğunu belirtmek isterim biraz ırkçı gibi sanki ne dersiniz?). Hikaye sunumu dönemine göre etkileyici ve diyaloglar da eğlenceli olduğu için sıkmıyor. Benim favorim Link’in kahraman olmak için fazla küçük olduğundan dolayı bilgelerin onu 7 yıl boyunca uyutup büyümesini beklediğini öğrendiğimiz sahne oldu küçük bir kahkaha attım.
Koca bir Lunapark: Hyrule
Sevgili kahramanımız Link zindanlarda puzzlelar çözmekle veya çeşitli canavarlarla savaşmakla meşgul değilken Hyrule’da da çeşitli aktiviteler yapabiliyor. sürekli olarak etkileşime geçebileceği insanlarla konuşup, yan görevler yapabileceği veya mini oyunlar oynayabileceği 7 yerleşim yeri var. Bu aktivitelere birkaç örnek vermek gerekirse:
Lon Lon Ranch’te at sürmek
Hyrule Kalesi’nde bowling oynamak
Lake Hylia’da balık tutmak
Zora’s Domain’de şarkıcı kurbağa kardeşlerle beraber şarkı söylemek
Lost Woods’ta gizemli mağaralar ve diğer bölgelere bağlantılar keşfetmek
Herhangi bir yerde Golden Skulltula avlamak
Bir de üstüne Hyrule Field’da zamanın sürekli aktığını 12 saat gece 12 saat gündüz olduğunu, bütün yerleşim yerlerinin gece-gündüz diye iki formu olduğunu ve buna göre yapabileceğiniz etkinliklerin değiştiğini hesaba katarsak ana görevlerden sıkılıp bir nefes almak istediğinizde baya bir seçeneğiniz var merak etmeyin.
(Hani Link’in 7 yıl uyuduğundan bahsetmiştim ya istediğiniz zaman Temple Of Time’a gidip 7 yıl öncesine veya sonrasına da gidebiliyorsunuz varın siz düşünün ötesini)
Kılıç, Kalkan ve Okarina
Link herhangi bir oyun karakteri karşılaştığı sorunları çözmek için kullanabileceği çeşitli aletlere sahip çeşitli kılıçlar, kalkanlar, yay-sapan, bombalar, bir çekiç, hatta bir hookshot. Link’i herhangi bir oyun karakterinden ayıran bir aleti var o da Ocarina Of Time.
Okarinamızla çalabileceğimiz tam 12 adet şarkı var bunların bir kısmı temple denilen büyük zindanlara fast travel görevi yaparken geri kalanlarının ise durumdan duruma göre değişen etkileri var biriyle atımız Epona’yı çağırıyoruz biri biri adeta bir uzaktan kumanda görevi görüp zindanlardaki mekanizmaları çalıştırıyor biri gizli kapıları keşfetmenizi sağlıyor.
Ocarina Of Time’da Okarina öylesine konulmuş bir alet değil oyunun en temel parçalarından birisi.
Zindanlar, Zindanlarımız…
Sizi bilmem ama ben hangi oyun olursa olsun bir zindana girmek ve o zindanda yeni mekaniklerle tanışıp yavaş yavaş o zindanın her bir köşesine hükmetmeyi eninde sonunda o zindanın karşıma çıkardığı son zorluğu Boss’la savaşmaktan tarifsiz bir keyif alıyorum. Hele o zindan elle yapılmış amaçsız hissettiren bir odası bile yoksa o oyun direkt benim için bir seviye üste çıkıyor. Konu zindanlar olduğunda Ocarina Of Time bir değil birkaç seviye üste çıktı.
Oyunda 12 adet eşsiz zindan 12 adet eşsiz zindan bossu var (evet her zindanın bossu tamamen eşsiz modern oyunlarda olduğu gibi rengini değiştirip aynı bossla 3 kere dövüşmeyi bırak hiçbiriyle 2 kere bile dövüşmüyoruz.). Bu zindanlar yazının başında anlattığım Karakurilerden esinlenen puzzle box zindan dizaynına sahip.
Bu dizayn oyuncunun sadece o an bulunduğu odada bir puzzle çözmesinden çok farklı bütün zindan kocaman bir puzzle. Zelda zindanlarının asıl amacı boss odasının anahtarını elde edip Boss’u yenmektir. Bu öylece önünüze çıkan her düşmanı öldürüp elde edebileceğiniz türden bir başarı değil. Ulaşmanız gereken spesifik odaya ulaşmak için oraya giden yolu inşa etmeniz gerekiyor.
Böyle anlatmak zor oluyor hadi gelin Water Temple üzerinden anlatayım.
Water Temple 3 kattan oluşuyor ilk girdiğiniz anda zindanın 2 katı sular altında. 3.katta odalar var hatta boss odası da 3. katta ama erişemiyoruz belli ki bu zindan içerisinde yeni bir alet edinip 3. kattaki odalara ulaşmalıyız.
Alt katlara yüzerek ulaşabiliyoruz ancak tamamen sular altında bu da hookshot dışında herhangi bir aleti kullanamadığımız manasına geliyor. En alt katta 3. kata kadar uzanan dik bir oda var 3. katında duvara kazınmış bir Triforce görüyoruz (bu Ocarina Of Time’da Zelda’s Lullaby adlı melodiyi çalmamızı gerektiğini belirtiyor.) okarinamızı çıkarıp gerekli şarkıyı çalınca zindandaki tüm su boşalıyor.
Bu artık sadece 3. kat değil diğer katlarda da tüm aletlerimizi kullanabileceğimiz manasına geliyor ancak sadece zindanın ilk katına erişimimiz var (su olmadığı için yüzerek yukarı çıkamıyoruz) 2. kata çıkan bir merdiven bulduğumuz zaman yine bir Triforce bu sefer çalınca ilk kat su altında kalıyor. Ama 2. kattaki yeni odalara erişebiliyoruz o odalardan birinde daha uzun mesafelere erişebilen bir hookshot buluyoruz. Ama bu sefer 3. kata kadar su olmasına ihtiyacımız var yeni bir Triforce sayesinde 3.kata su çıkıyor orada bir anahtar elde ediyoruz ama açtığı kapı ilk katta. İlk Triforce’u tekrar aktifleştiriyoruz boss anahtarını alıp 3. Triforce’u aktif ediyoruz ve Boss’a ulaşıyoruz.
Bir Ocarina Of Time zindanını yenmek rubik küpü çözmek gibidir, bir hareket yaparsın yeni yerlere erişebilirken bazılarına erişimin kesilir. İçi canavarlarla dolu bir rubik küpü.
Sonsöz
Bu yazı benim Fanzade’deki ilk yazım eminim dil bilgisi hataları veya kelime tekrarları gibi can sıkıcı hatalar yapmışımdır sürçülisan ettiysek affola.
The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time sektörü değiştiren en büyük işlerden GTA serisinde çalışan Dan Houser’ın da dediği gibi “3 boyutlu oyunlar yapıp da Zelda veya Mario’dan bir şey almadığını söyleyen biri yalan söylüyordur”. Tabii ki 2022 yılının oyuncuları olarak oyunda at var diye coşamıyoruz bizim için 99/100lük bir deneyim olmaz ama en azından çok keyifli bir 20 saat ve Zelda dünyasıyla tanışmak için kesinlikle herkesin deneyim etmesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum.
Kaynak: Fanzade / Gamegar