enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Açık
25°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Geçmişte müzikle şifa dağıtan medresede “Müzikle Şifaya Yolculuk” programı yapıldı

Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan ve hastaların müzikle tedavi edildiği Gevher Nesibe Darüşşifa ve Medresesi’nde “Müzikle Şifaya Yolculuk …

Geçmişte müzikle şifa dağıtan medresede “Müzikle Şifaya Yolculuk” programı yapıldı
11.09.2022
188
A+
A-

Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan ve hastaların müzikle tedavi edildiği Gevher Nesibe Darüşşifa ve Medresesi’nde “Müzikle Şifaya Yolculuk” programı gerçekleştirildi.

Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine yaptırılan, o dönem müzikle tedavi yönteminin uygulandığı Kayseri’deki Gevher Nesibe Darüşşifa ve Medresesi’nin avlusunda gerçekleştirilen programda müziğin insanlar üzerindeki etkileri anlatıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, müziğin bütün insanlık tarihinde duygu ve bilgilerin anlam biçimi olarak bilindiğini söyledi.

İnsanoğlunun yüzyıllardır hastalıkları tedavi etmek için çareler aradığını ve müziğin de tedavilerin arasına eklendiğini belirten Sönmez, “Bugün müzikal seslerin fizyolojik ve psikolojik etkilerinin çeşitli ruhsal bozukluklara göre ayarlamak suretiyle tedavi yöntemleri arasına girmiştir ve bir uzmanlık dalı haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından da lisanslı olarak yapılmaktadır.” dedi.

Müzikle tedavinin tarihi müziğin tarihi kadar eski olduğunu anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

“40 bin yıldır müzikle beraber olduğumuzu biliyoruz. İbni Sina bir yazısında ‘Tedavinin en iyi yollarından hastanın akli ve ruhu güçlerini artırmak için ona hastalıkla mücadele için cesaret vermek, hastanın sevimli ve hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.’ der. Bu mesajı bize bin yıl önceden veriyor. Bazı zamanlarda mırıltı olarak çıkan ses zayıflığı güçsüzlüğü ifade eder ve aynı ses yükselir tehlikeyi, kuvveti, gücü ifade eder. Bazı müzikal sesler belirli hali yansıttığında sanki kişi kendini o olguya ya da ona bağlı olarak ortaya çıkacak bir olayı yaşayacakmış gibi hisseder. İçerisinde bulunduğumuz yapı ise akıl hastalarının dünyada ilk defa musiki ve su sesiyle tedavi edildiği bir mekan. Burası gönül rahatlığıyla ilan edebilirsiniz dünyanın en eski tıp fakültesidir. O dönemde Avrupa’da akıl hastalar yakılırken burada tedavi edilmiştir. Bizler böyle bir medeniyetin evlatlarıyız.”

Sönmez’in konuşmasının ardından neyzen Süleyman Erguner, ney dinletisi sundu.

Etkinlik TRT Sanatçısı Bahadır Özüşen’in sanat müziği konseriyle sona erdi.

Programa, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Haldun Taşan ve davetliler katıldı.

Kaynak: Murat Asil – Kültür Sanat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.