enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
17°C
İstanbul
17°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C

IMF’den AB ülkelerine bütçe açığı uyarısı

IMF, “AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, AB’nin mevcut mali …

IMF’den AB ülkelerine bütçe açığı uyarısı
05.09.2022
95
A+
A-

IMF, “AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi” başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, AB’nin mevcut mali kurallarının bütçe açıklarının sınırlandırılmasında bir miktar etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemediği belirtildi.

AB mali çerçevesinin finansal riskleri kontrol altına almak ve üretimi istikrara kavuşturmak konularında başarısız bir geçmişe sahip olduğu anımsatılan raporda, “AB mali çerçevesinin reforma ihtiyacı var.” ifadesi kullanıldı.

HEDEF TUTTURULAMADI

Raporda mali çerçevenin istikrar için yeterli araçları sağlamadığı, düşük reel faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika araçlarını zorladığı ve bu nedenle de enflasyon hedefinin tutturulamadığı kaydedildi.

Avro Bölgesi’nde makroekonomik şokları yumuşatmak için bir istikrar aracı kurulmasının önemine işaret edilen raporda, bunun Kovid-19 gibi ani ekonomik şoklara karşı bir koruma sağlayabileceği, ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele girişimlerinin finansmanına da katkı verebileceği bildirildi.

Raporda, yüksek kamu borcu olan AB ülkelerinin bütçelerini 3 ile 5 yıl arasında dengelemelerinin önemi vurgulandı.

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH’lerinin yüzde 3’ünü, kamu borçlarının da GSYH’lerinin yüzde 60’ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu’na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor.

Ancak, AB üyesi ülkeler, salgın nedeniyle söz konusu kuralları askıya alma kararı almış, bütçe açıklarını ve kamu harcamalarını hızla yükseltmişti.

AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH’ye oranının en fazla olduğu ülkeler yüzde 189,3 ile Yunanistan, yüzde 152,6 ile İtalya, yüzde 127 ile Portekiz, yüzde

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.