enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Anne bağımlılığı nasıl geçer? Çocuklarda anne bağımlılığına karşı 7 öneri!

Koronavirüsün sebep olduğu pandemi süreci her ailede köklü değişikliklere sebebiyet verdi. Bir çok çocuk ailesi dışında insan görmediği için …

Anne bağımlılığı nasıl geçer? Çocuklarda anne bağımlılığına karşı 7 öneri!
01.09.2022
120
A+
A-

Koronavirüsün sebep olduğu pandemi süreci her ailede köklü değişikliklere sebebiyet verdi. Bir çok çocuk ailesi dışında insan görmediği için, anneye yada babaya bağımlı hale geldi. Ailenin bu kadar yakın vakit geçirmesi iyi olurken, olumsuz durumları da peşinden getirdi. Anne bağımlılığı nasıl geçer? Çocuklarda anne bağımlılığına karşı 7 öneri!

Yanlış ebeveyn tutumları bazen çocuklarda anne bağımlılığına (bağımlı anne sendromuna) yol açabiliyor. Bu durum günlük hayatı zorlaştırırken, çocuğun kendi hayatını biçimlendirmesine de zorluk çıkartıyor. Özgüven problemi çeken çocuk, kendini keşfedemiyor ve sürekli olarak ileri yaşında da bağımlılıklarla uğraşıyor. Doğumdan sonra güçlenerek devam eden anne sevgisi aşırıya kaçtığında ortaya çıkan bağımlı anne sendromu aslında tam olarak özellikle 3 yaşında başlıyor. 3 yaşında dünyayı keşfetmeye çalışan çocuk bir taraftan da özgür olmak ister. Özgürlüğü bastırılmış çocuk ise anne bağımlılığı ile hayatına devam eder. Bunun ilerlemesiyle birlikte okul fobisini de ortaya çıkaran bu durum, çocukta ruhsal ve bilişsel gelişimi de engellediği görülmüştür.

anne bağımlılığı

ANNE BAĞIMLILIĞI NASIL GEÇER?

ÇOCUKLARDA ANNE BAĞIMLILIĞINA KARŞI 7 ÖNERİ!

1- NEDENİ GENELDE EBEVEYNLERDİR

İlk 3 yaşta sosyalleşme becerisi kazanan çocuk, bu döneme kadar anneye bağımlı bir halde hayatına devam eder. Temel ihtiyaçlarını gidermeye başlayan çocuk ise yavaş yavaş bu yaştan sonra dışarıya dönmek ister. Çocuk yaşının getirdiği beceri ve yetileri kazandıkça bu bağımlılık hali azalır. Kısacası bağımlılık halini bağlılık alır. Eğer çocuk bağımlı olmaya devam ederse, psikososyal gelişimleri ilerlemez ve birey olduğunu kabul edemez hale gelir. Bu da çocukta çok ciddi özgüven problemleri oluşturur.

çocuğunu ksııtlayan anne

2- AŞIRI KORUYUCU VE KISITLAYICI AİLE YAPISI

Çocuğun anneye bağımlı olmasında pek çok etken rol oynamaktadır. Özellikle pandemi sürecinde eve kapanan ailelerde çocuklar, ebeveynlerinin yaşadıkları kaygıyı hisseder. Ebeveynlerin bu kaygıları doğrultusunda kısıtlayıcı ve koruyucu olduğunu düşündüğü tutum ise çocukta “Annemsiz / babamsız bir şey yapamam” algısı oluşturur. Bağımlılığın devamını önleyecek olan en etkili kurallar ise çocuğun gelişen yetileri doğrultusunda yapabileceklerine izin vermek, onu onaylamak ve güven duymasını sağlamaktır.

okul fobisi

3- OKUL FOBİSİ ORTAYA ÇIKABİLİR

Anne bağımlılığı olan çocukta özgüven eksikliği ve beraberinde okul fobisi ortaya çıkar. Okulda uyum zorlanması, arkadaş ilişkilerinde problemler, çekingenlik, utangaçlık, hırçınlık gibi kendini gösterirken, annenin okulu sevdirmesi ve artık tek başına hayatına devam edebileceğinin algını oluşturması gerekiyor. Bunu yaparken de hiç bir zaman tek kalmadığını, sürekli yanında olduğunuzu ama bazen sizin olmamanız gereken yerler olduğunu idrak ettirmeniz gerekiyor.

annenin çocukla konuşması

4- NET OLUN

Çocuğa ne anlatırsanız anlatın, doğru ve net olmaya gayret gösterin. Çocuğunuz sizin netliğinizi anladığında davranışlarına ona göre şekil verecek ve olması gerektiğinin farkına varacaktır. Alternatif seçeneklerden ziyade herkesin yapmak zorunda olduğunu ama sizin yanınızda olduğunuzu tekrar tekrar vurgulamaktan kaçınmayın.

anne çocuk konuşma

5- ÖZGÜVENİ DESTEKLEYİN

Çocuğun anne bağımlılığına karşı kullanabileceğiniz en büyük silahınız ona kendi başına bir şeyler yaptırmaktır. Özgüveni yüksek olan çocuk bağımlı olmaz. Bu doğrultuda onun sevdiği şevk veren, eğlendiren işleri kendi başına yapmasına izin verin. Sokağın başındaki bakkaldan ekmek alması gerektiğini söylerken, onu onun görmeyeceği şekilde izleyebilirsiniz. Böylece onu tek başına yapmış olmasının verdiği mutluluktan da mahrum etmemiş olursunuz.

annesinden ayrılmayan çocuk

6- AYRILIKLARDA SOĞUKKANLI DURUN

Çocuk ne yaparsa yapsın, şuanda bunu yapmak zorunda olduğunu bilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla çocuğun ağlama krizlerine ve bağırmalarında iletişim kurmaya çalışırken oldukça soğukkanlılığınızı koruyun. Sabırlı olmanız, bu ayrışma sürecinde geri adım atmamanız çok önemli. Eğer işin içinden çıkamadığınızı düşünürseniz de bir uzmandan yardım almaya çalışın.

aşırı koruyan aile

7- AŞIRI KORUYUCU DAVRANMA

“Aman sana bir şey olur”, “Dur sen korkarsın ben bakayım”, yada “Sen onu yapamazsın ver ben yapayım” gibi sözlerden uzak durmaya çalışın. Bunu artık hayatınızın her alanında bırakmaya çalışın. Anne içgüdüsü “Aman çocuğuma zarar vermesin, kendine zarar verir” düşüncesiyle hareket etse de en büyük zararı bu şekilde veriyor olabilirsiniz. Çocuğun yardım istemeyi öğrenmesi için ilk önce sizin bırakmanız gerekiyor. Kendi denedikten sonra eğer işin içinden çıkamıyor veya yapamıyorsa o yardım istedikten sonra müdahalede bulunmaya çalışın. Ciddi bir zarar vereceği durum ortada yoksa sessizce bir köşeden izlemek çocuğun el becerilerinin gelişmesini sağlarken, özgüvenini de dengelemesine olanak sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.