enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
SON DAKİKA
19:00 Nevşehir’de son günlerde etkili olan sağanak yağışlar sonrasında hasar gören yol, yaya kaldırımı ve parklarda onarım ve yenileme çalışmaları sürüyor
18:58 Atatürkçü Düşünce Derneği Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
18:57 Sürdürülebilirlik Parkı tütünsüz alan ilan edildi
18:56 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, hafta sonu Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilere başarılar diledi
18:37 Kosova Başbakanı Külliye’de
18:36 Ruanda’dan turist sığınmacı iddialarına İletişim’den yanıt
18:23 Konya’da ‘Konevi Sosyal Tesisleri’ hizmete girdi
18:22 Düzce Anadolu Otoyolu’nda trafik kazası: 5 yaralı
18:21 En kapsamlı festival Bursa’da… Türkiye Kültür Yolu’nda üçüncü durak
18:20 Dr. Erdal Atabek vefat etti
17:50 Sürdürülebilirlik Parkı kampüsün ilk tütünsüz açık alanı oldu
17:36 Düzce’de lastik deposunda yangın paniği
17:20 Beylikdüzü’nde Müzeler Haftası dopdolu geçti
17:09 Haşere İle Mücadele Ara Vermeden Devam Ediyor
17:08 Tiyatro Topluluğu’ndan Başkan Yardımcısı Baytekin’e ziyaret
17:06 Melikgazi Belediyesi iklim değişikliğine karşı bir projeyi daha tamamlıyor
17:02 İstanbul’dan Kemer’e Fakülte müjdesi
17:01 MUSKİ ile Makine Mühendislerinden İşbirliği Kararı
17:00 Deniz Ulaşımında Yeni Dönem 1 Temmuz’da Başlıyor
16:58 Çin heyetinden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sadr’ın çağrısı sonrası Irak’ta tansiyon düştü: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından protestolar patlak verdi: Can kaybı artıyor …

Sadr’ın çağrısı sonrası Irak’ta tansiyon düştü: Çok sayıda ölü ve yaralı var
30.08.2022
105
A+
A-

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından protestolar patlak verdi: Can kaybı artıyor

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren şiddet olaylarının ardından, Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri sokağa indi. 

SADR AÇLIK GREVİ İLAN ETTİ

Bu arada Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr, Irak’ta şiddet ve silah sesleri durana kadar açlık grevi yapacağını duyurdu.

İşte dakika dakika Irak’ta yaşananlar:

IRAK’TA TANSİYON DÜŞTÜ

14.10: Sadr’ın çağrısı sonrası ülkedeki sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı.

14.00: Irak’ta Sadr Hareketi lideri Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın siyasetten çekileceğini açıklamasıyla başlayan gerilim azaldı. Yaşanan şiddet olayları nedeniyle Irak halkından özür dileyen Sadr, destekçilerine 1 saat içinde çekilme çağrısı yaptı. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Sadr, “Bu devrim barışçıl olmaktan çıktığı için devrim değildir ve buna devrim diyemem. Batsın böyle bir devrim” dedi. Sadr’ın çağrısı sonrası destekçilerinin Bağdat’taki Yeşil Bölge’den çekilmeye başladı.

12.46: Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı gerilimin tırmandığı başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

11.01: Irak sağlık yetkilileri, çatışmalarda 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 500’den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı.

10.31: Yeşil Bölge’deki çatışmalar gece kısmen de olsa devam ederken, sabah saatlerinde Yeşil Bölge’ye 4 adet katyuşa roketi düştü.

10.07: İran, Irak ile kara sınırlarını kapattı. Kuveyt, güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını Irak’ı terk etmeye çağırdı.

09.27: Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararı sonrası başlayan gerilim silahlı çatışmaya dönüşürken, bugün ülke genelinde resmi tatil ilan edildi.

00.42: Türkiye Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarını Irak’ın başkenti Bağdat’a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

00.34: Mısır, Cezayir ve Arap Birliği, Iraklıları mevcut siyasi krizi aşmak için diyalog diline öncelik vermeye çağırarak, ülkenin daha fazla şiddet, kaos ve kan dökülmesine sürükleneceği uyarısında bulundu.

00.19: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığından askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Kazımi, Sadr’a bağlı kişilerin Yeşil Bölge’den acilen çekilmelerini istedi.

23.20: Eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, “Umarım herkes sorumlu ve temkinli davranır. Çatışma ve sorunların çözümünde silah ve şiddet diline başvurmaz” açıklamasında bulundu.

23.17: Sadr yanlısı göstericiler, Bağdat Havalimanı’na girmeye başladı.

22.45: El Arabiya’nın aktardığı habere göre bölgedeki ABD Büyükelçiliğinin yakınına havan mermisi düştü.

22.33: AFP, Yeşil Bölge’deki çatışmalarda Sadr destekçilerinden 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 85 kişi yaralandığını aktardı. Irak güvenlik güçlerindense iki kişinin öldüğü kaydedildi.

22.22: Hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge’de Sadr destekçileri ile İran yanlısı gruplar ve Irak güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma yaşanıyor.

22.12: Anbar vilayeti emniyet müdürü, ilde meydana gelebilecek herhangi bir tehlikeyi caydırmak için güvenlik güçlerini hazır duruma getirdiklerini duyurdu.

SADR DESTEKÇİSİ KOMUTAN ÖLDÜ

22.00: Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam, çatışmalarda komutanlardan Akil Cohi’nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM’DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

21.55: Irak’taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu.

Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’yi basmasının ardından başkent Bağdat’tan sonra ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00’dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyurulmuştu.

Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, siyasetten çekildiğini açıklamış, Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtmişti.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.