enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşır? Beyin yiyen amip öldürür mü?

Sudan insana bulaşma ihtimali olan beyin yiyen amip, beyinde enfeksiyona neden olur. Ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilen beyin yiyen …

Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşır? Beyin yiyen amip öldürür mü?
21.01.2022
150
A+
A-

Sudan insana bulaşma ihtimali olan beyin yiyen amip, beyinde enfeksiyona neden olur. Ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilen beyin yiyen amip, göl ve nehir kenarında yaşayanlarda sıklıkla rastlanır. Ülkemizde de görülen beyin yiyen amip ancak Amerika’da ciddi bir vaka sayısına ulaştı. Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşır? Beyin yiyen amip öldürür mü?

Bilim literatüründe Naegleria Fowleri virüsü olan tek hücreli amip göl ve nehirlerde yaşar. Ancak durgun göl ve nehirlerde yaşamlarını sürdürür. Akışkan bir nehirde ya da akarsuya bağlanan gölde nadiren rastlanır. Bu suların içme suya karışma ihtimali olduğundan vaka sayısına da zemin hazırlar. İnsandan insana geçmeyen ancak amip, yaşadığı göl ya da nehir suyundan burun yoluyla sinüslere oradan da beyne geçer. 

beyin amipi ölüme yol açabilir

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria Fowleri hastalığı olarak geçer. Ancak halk arasında beyin yiyen amip denir. Amip denmesinin nedeni bu virüs tek hücrelidir. Burun yoluyla mukoza yapışır. Oradan sinir sistemi aracılığıyla beyne geçer. Beyne yerleşen amip omuriliğe kadar hasar verebilir. Menenjitlere yol açan beyin yiyen amip ani ölümlere yol açabilir. Amerika’da belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir çok kişinin henüz tedavi olmadan öldüğü kayıtlara geçti. 

beyin amipi su yoluyla bulaşır

BEYİN YİYEN AMİP NASIL BULAŞIR?

Kirli suyun burun ya da ağza kaçmasıyla virüs anından vücutta kendine yer etmek için mukozalara yapışır. Buradan beyne geçer. İnsandan insana geçmez. Çünkü havaya bulaşmadan kendine vücutta yer bulur. Beyindeki hücreleri yer. Buradan sinir sistemiyle tüm vücutta çeşitli komplikasyonlara yol açar. Burun içi iltihabı, ani değişen vücut sıcaklığı, mide bulantıları, kusma, baş ağrısı ve gözlerde yanmalara yol açar. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.