Sudan insana bulaşma ihtimali olan beyin yiyen amip, beyinde enfeksiyona neden olur. Ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilen beyin yiyen …
Sudan insana bulaşma ihtimali olan beyin yiyen amip, beyinde enfeksiyona neden olur. Ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilen beyin yiyen amip, göl ve nehir kenarında yaşayanlarda sıklıkla rastlanır. Ülkemizde de görülen beyin yiyen amip ancak Amerika’da ciddi bir vaka sayısına ulaştı. Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip nasıl bulaşır? Beyin yiyen amip öldürür mü?
Bilim literatüründe Naegleria Fowleri virüsü olan tek hücreli amip göl ve nehirlerde yaşar. Ancak durgun göl ve nehirlerde yaşamlarını sürdürür. Akışkan bir nehirde ya da akarsuya bağlanan gölde nadiren rastlanır. Bu suların içme suya karışma ihtimali olduğundan vaka sayısına da zemin hazırlar. İnsandan insana geçmeyen ancak amip, yaşadığı göl ya da nehir suyundan burun yoluyla sinüslere oradan da beyne geçer.
BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?
Naegleria Fowleri hastalığı olarak geçer. Ancak halk arasında beyin yiyen amip denir. Amip denmesinin nedeni bu virüs tek hücrelidir. Burun yoluyla mukoza yapışır. Oradan sinir sistemi aracılığıyla beyne geçer. Beyne yerleşen amip omuriliğe kadar hasar verebilir. Menenjitlere yol açan beyin yiyen amip ani ölümlere yol açabilir. Amerika’da belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir çok kişinin henüz tedavi olmadan öldüğü kayıtlara geçti.
BEYİN YİYEN AMİP NASIL BULAŞIR?
Kirli suyun burun ya da ağza kaçmasıyla virüs anından vücutta kendine yer etmek için mukozalara yapışır. Buradan beyne geçer. İnsandan insana geçmez. Çünkü havaya bulaşmadan kendine vücutta yer bulur. Beyindeki hücreleri yer. Buradan sinir sistemiyle tüm vücutta çeşitli komplikasyonlara yol açar. Burun içi iltihabı, ani değişen vücut sıcaklığı, mide bulantıları, kusma, baş ağrısı ve gözlerde yanmalara yol açar.