Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haber Global’de soruları yanıtladı. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Suriye’de bugüne …
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haber Global’de soruları yanıtladı. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Suriye’de bugüne kadar rejim siyasi sürece inanmadı. Artık inanması lazım. Savaşarak ülke bölünecek.
ŞANGAY’DA 3’LÜ ZİRVE İDDİASI
(Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad Şangay’daki zirvede görüşecek mi?) Böyle bir şey yok. Esad oraya davetli değil.
SURİYE’YE 5. HAREKAT HAZIRLIĞI
Bizim yaptığımız operasyonlar Suriye için önemli.
SURİYE’DEKİ PROVOKATİF SALDIRILAR
Rejimle muhalefetin uzlaştırılması gerektiğini söyledim. Bundan dolayı niye bazı gösteriler oldu? Kötü niyetliler var. Bunun arkasında başka şeyler var. İstihbaratımız, ilgili birimler gerekli çalışmaları yapıyorlar.
ASTANA SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
Astana şu an ayakta kalan tek süreç. Bugün Cenevre süreci varsa bu da Astana sayesindedir.
Siyasi çözüm için belli konularda anlaşmaları gerekiyor. Rejim siyasi süreç konusunda adım atmadığı için istediğimiz neticeyi vermiyor. Esas hedefimiz Suriye’de siyasi çözüm.
İSRAİL’LE NORMALLEŞME ADIMLARI
(Karşılıklı büyükelçi atamaları) Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Şu anda kararname hazırlıyoruz. Sadece İsrail için değil. Önümüzdeki süreçte geri gelecek, yerine atayacağımız büyükelçiler var. İsimler var, taslak çalışmamız bitmek üzere.
FİLİSTİN, İSRAİL’LE NORMALLEŞME SÜRECİNE NASIL BAKIYOR?
Gerek Fetih kanadı gerek Hamas tarafı İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesini istiyor. Çünkü onlar da biliyor ki bu diyalog sayesinde Filistin davasını daha iyi şekilde savunacağız. Diyaloğun olması, Kudüs konusunda, Filistin konusunda Türkiye’nin taviz vereceği anlamına gelmez.
CHP’Lİ FAİK ÖZTRAK’A TEPKİ
Dün CHP Sözcüsü, “Dışişleri Bakanlığı AK Parti’nin arpalığı” demiş. Son derece terbiyesiz bir söz. Tüm dünya Türkiye’nin dış politikasını gıptayla izliyor. Hemen saçma sapan iftirayla bulunuyorlar. Kusura bakmasınlar. Bu konuda diplomatik olamayacağım. Son derece sinirlendim. Üsluba da dikkat etmek gerekiyor.
GÜNEY KIBRIS’IN DOĞU AKDENİZ’DEKİ GAZ KEŞFİ
Bazı gazetelerde haber, bizim kıta sahanlığımızla örtüşen bölge diye verilmiş. Ama o doğru değil. Bizim kıta sahanlığımızın güney sınırının güneyinde kalıyor. Kıta sahanlığımıza girmelerine izin vermeyiz. Geçen sene bir yıl içinde Yunanistan ve Rum kesimi bizim kıta sahanlığımıza gemi gönderme teşebbüsünde bulundu. Aldığımız güvenlik tedbirleriyle ve diplomatik girişimlerle kıta sahanlığımıza girmelerine kesinlikle izin vermedik.
Kaynakların, gelirlerin adil bir şekilde paylaşımı konusunda BM’ye de AB’ye de gerekli telkinlerde bulunduk. KKTC de önerilerini defaatle yeniledi. Ama Rum kesimi ve Yunanistan Avrupa Birliği’ne güvenerek hakça paylaşım yerine KKTC ve Türkiye’nin haklarını gasp etmeye çalışıyorlar. Geçmişte izin vermediğimiz gibi bundan sonra da vermemiz söz konusu değil.
ATİNA İLE GÖRÜŞME OLUR MU?
Yunanistan’ın yalan dolan siyasetinden, kara propagandadan vazgeçmesi lazım. Kaldı ki İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımızla öğle yemeğinden kısa bir süre sonra bunların başlaması… Aradan bir hafta geçiyor, Türkiye aleyhine propaganda başlıyor.
ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM NE?
Yunan kökenli Kongre üyesinin girişimi oldu. O bağlayıcı bir kanun değil. Sonra Senato’dan karar çıkacak. İki kararı birleştirecekler, daha sonra yasallaşacak. ABD yönetimi olumlu bakıyor.
Yönetim de biliyor ki biz şartla F-16 almayız. Kullanabileceğimiz şekilde alırız. F-16 konusunda şu ana kadar yönetimin olumlu yaklaşımın, Kongre’yi ikna etme konusunda devam etmesini bekliyoruz.
MISIR’LA NORMALLEŞME SÜRECİ
Başladı ama yavaş seyrediyor. Kapsamlı hükümet değişimi oldu. Mısır kendi iç siyasetine de odaklandı. Herhangi bir olumsuzluk yok, biraz daha ivme kazanması lazım.
TÜRKİYE’NİN UKRAYNA DİPLOMASİSİ
Adil bir ateşkesin sınır bütünlüğünü koruması lazım. Tahılın sorunsuz işlemesi ateşkese dair bir gösterge.
Batı’da savaşın devam etmesini isteyen NATO üyesi ülkeler var. Tahıl anlaşmasını sabote etmek isteyenler de vardı. ABD değil yalnız, onu söyleyeyim.
Kalıcı ateşkes şu an kolay değil. İstanbul görüşmesinden sonra iki taraf için de çok şey değişti. Umudumuzu kaybetmedik, çabalarımız sürüyor.
TÜRKİYE-ERMENİSTAN NORMALLEŞME SÜRECİ
Özel temsilcilerimiz dört defa görüştüler. Azerbaycan’ın zaferinden sonra biz Güney Kafkasya’da kalıcı bir barışın tesis edilmesi yönünde adımlar atıyoruz.
(Karabağ zaferi sonrası bölgedeki son durum ne?) İki yıl geçti Laçın’da hala Ermeni askeri var.
AB VE ABD VİZELERİNDE BAŞVURUSU SIKINTISI
Ret oranını da yükselttiler. Bu planlı ve kasıtlı. Burada kasıt görüyoruz. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için atılan adımlar olarak görüyoruz. Eylül başında Batı ülkelerinin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak, gereken uyarıyı yapacak. Eğer devam ederse biz de gerekeni yapacağız. Onların da faaliyetlerini kısıtlayacağız.