enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5661
EURO
36,3132
ALTIN
2.921,22
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

2022 bebek ve çocukların aşı takvimi

Çocukluk çağındaki aşılar hayati önem taşımaktadır. Tarihte bir çok çocuğun ölümüne sebep olan hastalıkların belirtilerinin azaldığı ve her …

2022 bebek ve çocukların aşı takvimi
22.08.2022
135
A+
A-

Çocukluk çağındaki aşılar hayati önem taşımaktadır. Tarihte bir çok çocuğun ölümüne sebep olan hastalıkların belirtilerinin azaldığı ve her çocukta görülen standart bir rahatsızlık gibi gelip geçmesi için, aşıların istisnasız yapılması gerekmektedir. Bu konuda da uyarı yapan Türkiye Cumhuriyet Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı takvimle çocuğunuzun ne zaman, ne aşısı olduğunu bilmeniz önemlidir.

Çocukluk zamanında geçirilen bir çok hastalık gelecek yaşantısının kalitesini etkilemektedir. Kızamık gibi hastalıklar tarihte çözümü bulamadığına inanılarak bir çok doğan çocuğu toprak altına verirken, yakın zamanda da aşısı olmayan çocukları yüksek ateşle havale geçirmesine sebebiyet vererek kalıcı hasarlar oluşturduğu görülmüştür. Bununla birlikte bir çok hastalığın daha önünü kesen aşıları yaptırmanız, çocuğunuzun sağlığı açısından koruyucu bir önlem olacaktır. 

çocuklarda aşı

NEDEN BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA AŞI YAPTIRMALIYIZ?

Tüm aşı takvimine göre bebeklikten başlayan aşılar, çocuk ve 8. sınıfa kadar devam etmektedir. Bu durumda çocuklarınızın ne için ne aşısı olduğunu bilmeniz ve bilinçli hareket etmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca aşı olan çocuğun hastalanması ve hafif geçirmesi kaydıyla doktora başvuran ebeveynler isyan ederken, aşıyla hasta olan çocuğun aşısız ne hale gelebileceği düşünülerek hareket edilmeli ve en az hasarla geçirdiği akıllardan çıkarılmamalıdır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YAYINLADIĞI AŞI TAKVİMİ

2022 bebek ve çocuk aşı takvimi

bebeklere aşı

BEBEKLERE YAPILAN AŞILAR NELERDİR?

1- BCG (Verem) Aşısı

BCG aşısı dünyada halen kullanılmakta olan tek tüberküloz aşısıdır. Zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Bu aşı tüberkülozun yüksek sıklıkta görüldüğü ülkelerde yapılmaktadır. Ülkemizde 2. Ayın sonunda uygulanmaktadır. Sol omuza deri içi olarak uygulanır.

2- Difteri, Tetanoz ve Boğmaca (DTB)
Difteri (D) Nefes almada zorluğa neden olabilir. Kalp yetmezliği, felç veya ölüme kadar götüren bir hastalıktır. Tetanoz (T) Kasların ağrılı sertleşmesine neden olur. Tetanoz ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, ağzı açamama dahil olmak üzere yutma ve nefes almada zorluk veya ölüm. Boğmaca (aP) Kontrol edilemeyen şiddetli öksürüğe neden olabilir. Nefes almayı, yemeyi veya içmeyi zorlaştırır. Hib (Haemophilus influenzae tip b) hastalık.

3- Hemophilus İnfluenzae Tip B
Birçok farklı enfeksiyon türleri ne neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Hib bakterileri kulak enfeksiyonları gibi hafif hastalıklara neden olabilirken bronşit veya sepsis ( kan dolaşımı enfeksiyonu) şiddetli hastalığa neden olabilirler.

4- Hepatit B
Hepatit B bir karaciğer hastalığıdır. Akut hepatit B enfeksiyonu, ateşe yol açabilen kısa süreli bir hastalıktır. Yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, sarılık (sarı cilt veya gözler, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) olur. Kronik hepatit B enfeksiyonu uzun vadelidir Çok ciddi ve karaciğere hasarına yol açabilen bir hastalıktır. Siroz karaciğer kanseri ve ölüm.

5- Çocuk Felci (Polio)
Çocuk felcine polio virusu neden olur. Çoğu çocuk enfekte çocuk felci virüsü ile hiçbir semptom görülmez, ancak bazılarında boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı veya mide ağrısı olur. Daha küçük bir grupta ise daha ciddi semptomlar gelişir. Çocuklarda beyin ve omuriliği etkiler. Şiddetli çocuk felci kalıcı sakatlığa ve nadir durumlarda ölüme yol açar.

6- Pnömokok Aşısı
Pnömokok adı verilen bakteriler zatürree (akciğer enfeksiyonu) başta olmak üzere, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, menenjit ve bakteriyemi (kan dolaşımı enfeksiyonu) yaparlar. Çoğu pnömokok enfeksiyonlar hafiftir, ancak bazıları uzun vadeli beyin hasarı veya işitme kaybı gibi sorunlara yol açar.

çocuklarda aşı

ÇOCUKLARA YAPILAN AŞILAR NELERDİR?

Hepatit A, Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları ise ilk 1 yaştan sonra yapılır. Ayrıca ulusal aşı takviminde yer almayan ama yurtdışında ve ülkemizde de çocuklarımıza önerdiğimiz aşılar da söz konusudur.

1. sınıftaki aşı

1. SINIFTA YAPILAN AŞI NEDİR?

İlköğretim 1. sınıfta KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısının 2. dozu ve DaBT-İPA (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci) aşısının pekiştirme dozu uygulanır. Bununla birlikte eğer çocuğunuzun herhangi bir ilaca alerjisi varsa muhakkak okula bildirilmeli ve doktorla konuşulup özel olarak aşı yapılması gerekmektedir.

8. sınıftaki aşı

8. SINIFTA NE AŞISI UYGULANIR?

Yukarıda anlatılan Tetanoz ve Difteri hastalılarına karşı uygulanan pekiştirici bir aşıdır. 8. sınıfta yaklaşık 13 – 14 yaşlarında uygulanması doğru bulunur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.