enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5465
EURO
36,0071
ALTIN
3.008,38
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

En kolay kavun nasıl seçilir?İyi kavun nasıl anlaşılırBal gibi tatlı kavun seçmenin püf noktası

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan kavun alırken mutlaka dikkat edilmesi gereke noktaları vardır. Karpuz gibi baldan tatlı bir …

En kolay kavun nasıl seçilir?İyi kavun nasıl anlaşılırBal gibi tatlı kavun seçmenin püf noktası
22.08.2022
102
A+
A-

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan kavun alırken mutlaka dikkat edilmesi gereke noktaları vardır. Karpuz gibi baldan tatlı bir kavun seçmenin yolları bugünkü yazımızda sizlerin huzurlarına sunuyoruz. Tam da mevsime girmeye girdiğimiz şu günlerde en ballık kavunu siz seçin diye bildiğimiz tüm püf noktalarını haberimizin detaylarında.

Kavun kabakgiller familyasından olan altın sarısı rengi ve keskin hoş kokusu ile, dikkatleri üzerine çekebilen bir meyvedir. Kimisi en çok karpuzu sever, kimisi ise kavunu ve yaz mevsiminde mutlaka ikisi arasında seçim yapanlar çıkar. Karpuzun sululuğu, kavunun tatlılığı derken aslında her ikisinin de vazgeçilemez özellikleri vardır.  Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmeye uygun meyvelerden biri olan kavunun anavatanı Orta Asya’dır. Ülkemizin Diyarbakır ve Van yörelerinde bolca yetişen kavun, yaz aylarında serinlik veriyor. Meyvenin olgunlaşmış hali kavun adını alırken, henüz olgunlaşmamış haline ise kelek denir. 

Genellikle meyve olarak tüketilirken aynı zamanda çekirdekleri de tıbbi konularda değerlendirilen kavun birçok çeşidi ile ülkemizde ve dünyada yıl boyunca tarımı yapılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kalp ritminin dengelenmesine, içerdiği C vitamini özellikle çocukların gelişimine büyük katkısı olan kavun bal gibi tatlı seçmek marifet ister. Malum kavuğu olduğundan içini görmek mümkün değildir. 

kavun nasıl seçilir

KAVUN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ülkemizde sıklıkla satılan kavun türleri Galia, Kırkağaç ve Hasanbey’dir.

Galia tipi kavunlar yazın ilk kavunlarıdır. Sarı ve yuvarlak olan bu tip kavunlar tatlı ve suludur. 

Kırkağaç kavunu ise yazın ilerleyen dönemlerinde tezgahlarda yerini alır. Kırkağaç kavununun  şeker oranı Galia’ya göre daha düşük olsa da aroması oldukça kuvvetlidir. Kırkağaç kavunu kesilmediği sürece uzun süre saklanabilir. 

Hasanbey kavunu ise yazın sonuna doğru çıkan bu kavunun koyu yeşil rengi kendisini tanımayanları yanıltır. Hasanbey kavunu kendisinden beklenmeyecek kadar yoğun kokulu, tatlı ve suludur.

kavunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Kabuğunun sertliğine dikkat edin, sert kabuk olgunlaşmadığına işaret eder.

Kavunun sadece kabuğu değil dibi de önemlidir. Kavunun dibine dokunun. Eğer yumuşaksa olgunlaşmıştır ve içi tatlıdır.

– Kavun ağırlaştıkça içindeki şeker oranı da artacağı için boyutuna göre daha ağır olan bir kavunun iyi çıkma olasılığı çok daha yüksek.

kavunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • Kavuna avucunuzun içi ile vurduğunuzda eğer tiz bir ses çıkıyorsa henüz olgunlaşmamış ve içi boştur. Onu seçtiğiniz takdirde lezzetsiz bir kavun yemiş olursunuz.
  •  Karpuzdan farklı olarak iyi kavunu kokusu ele verir. Kavunun dibi hoş bir koku veriyorsa bu o kavunun içi tatlıdır demektir. 
  • Kavunun sapını çekin. Sapını çektiğinizde kolayca kopuyorsa o kavunun olgunlaştığından emin olabilirsiniz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.