enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Oruç Reis gemisinden güçlü dönüş! 12 yıllık avantaj sağlayacak

Operasyon kabiliyeti artırılan Oruç Reis gemisi denizlere daha güçlü dönmeye hazırlanıyor. Bir yandan Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar …

Oruç Reis gemisinden güçlü dönüş! 12 yıllık avantaj sağlayacak
21.08.2022
113
A+
A-

Operasyon kabiliyeti artırılan Oruç Reis gemisi denizlere daha güçlü dönmeye hazırlanıyor.

Bir yandan Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgazı karaya yaklaştıran Türkiye, diğer yandan sismik araştırmalarına devam ediyor. Sondaj ve araştırma çalışmalarının hızlanması amacıyla son olarak Abdülhamid Han sondaj gemisi filoya katılırken, eldeki diğer gemilerde de güçlendirme yapılıyor.

Sabah’ın haberine göre; Bu kapsamda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 5 yıllık zorunlu bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonu için faaliyetlerine ara verdi. Birkaç aydır İstanbul’da bakımda bulunan Gemi, geçen günlerde de Zonguldak’taki Filyos Limanına demirledi.

ORUÇ REİS GEMİSİNDEN GÜÇLÜ DÖNÜŞ!

Son aşamasına gelinen modernizasyon çalışmalarının ardından Oruç Reis gemisinin sismik veri toplama kapasitesi, 4×6.000 metreden 4×8.100 metreye çıkarılacak. Böylece gemi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

Ayrıca sismik veri toplama kapasitesinin artırılması sayesinde gemi daha çok 3 boyutlu projelerde kullanılmaya başlanarak gemiye operasyon kabiliyeti ile daha derin hedefleri ve özellikle tuz-altı derin hedefleri haritalandırma kabiliyeti kazandırılacak.

AKDENİZ’DE 8 DERİN SONDAJ TAMAMLANDI

Şu ana kadar denizlerdeki sismik veri toplama çalışmalarında öncelikle milli gemiler Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri kullanıldı ve eş zamanlı sismik veri toplama faaliyetleri yürütüldü. Bu kapsamda Karadeniz’de deniz altına boru serimi devam ederken, 2018’den bu yana Akdeniz’de ise 8 derin deniz sondajı planlanan takvim çerçevesinde tamamlandı.

Oruç Reis’in bakımda olduğu şu günlerde, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ise Karadeniz’de çalışmalarını sürdürüyor. Gerek kuyulardan elde edilen gerek yeni toplanan sismik veriler ışığında jeolojik model güncellenerek belirlenen diğer yüksek potansiyelli alanlarda faaliyet gösterilmeye devam ediliyor.

KARADENİZ’DE SONDAJ FAALİYETLERİ HIZ KESMİYOR

Öte yandan, sondaj gemilerinin faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. Halihazırda Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de Türkali-10 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-6 sondaj kuyusunda, Yavuz Sondaj Gemisi de Türkali-4 sondaj kuyusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.