enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5208
EURO
36,1539
ALTIN
2.981,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Meditasyon Nedir? İnsanlar Neden Meditasyon Yapar?

Meditasyon, başlangıçta tüm dünyada bir tür ritüel olarak değerlendirilirken zaman içerisinde tıp doktorlarının ve psikologların da önerdiği bir …

Meditasyon Nedir? İnsanlar Neden Meditasyon Yapar?
18.08.2022
108
A+
A-

Meditasyon, başlangıçta tüm dünyada bir tür ritüel olarak değerlendirilirken zaman içerisinde tıp doktorlarının ve psikologların da önerdiği bir tür dinginleşme ve iyileşme yöntemi haline geldi. Pek çok farklı çeşidi bulunan bu yöntem, temelde sakin kalabilmek, zihni dinginleştirebilmek ve psikolojik olarak daha dirençli hale gelmek için uygulanıyor.

Köklerine bakıldığında, özellikle doğu kültüründe binlerce yıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Ancak yıllar içerisinde meditasyon dünya genelinde sıkça uygulanan bir uygulamaya dönüştü.

Meditasyon nedir?

Meditasyon tam olarak nedir?
Meditasyonun bilimsel bir dayanağı var mı?
Meditasyon yapmanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları

Meditasyon tam olarak nedir?

Meditasyona sözlüklerde “kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad” tanımıyla yer veriliyor.

Dahil olduğu ekollere göre değişiklik gösteren onlarca uygulama şekli var. Nefes egzersizleri, dikkat egzersizleri ve tekrar eden, mantra diyebileceğimiz sesler ile gerçekleştirilen farklı uygulamalar mevcut. Fakat hepsinin en temeline baktığımızda meditasyon zihni boşaltabilmek ve dinginleşebilmek için uygulanan bir tür uygulama.

Meditasyonun bilimsel bir dayanağı var mı?

Bilimsellik konusu ise gerçekleştirilen pek çok araştırma neticesinde bir sonuca bağlanmış durumda diyebiliriz. Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Yale Üniversitesi, Massachusettes General Hospital’e bağlı Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü gibi pek çok kurumun yürüttüğü araştırmalar sonucunda meditasyonun kişiye pek çok faydası olduğu ortaya çıkarıldı.

Gerçekleştirilen farklı araştırmalar, meditasyonun genel olarak kişinin psikolojik ver zihinsel sağlığına katkı sağladığını gösteriyor. Stres, depresyon, anksiyete, dikkat dağınıklığı, bağımlılık gibi pek çok konu üzerine yürütülen çalışmalarda, meditasyonun bu konuda destekleyici olduğu ve kişilere iyi geldiği ifade ediliyor.

Meditasyon yapmanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları;

  • Stresi gideriyor.
  • Kaygı, endişe ve korkuları azaltıyor.
  • Uyku kalitesini artırıyor.
  • Kabızlık gibi sindirim sistemi düzensizliklerini gideriyor.
  • Odaklanma yeteneğini artırıyor.
  • Yüksek tansiyonu düşürür ve kan basıncını azaltıyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Yorgunluğu gideriyor.
  • Kalp çarpıntısını hafifletiyor.

Farklı kültürlerde farklı şekillerde yer alan meditasyon, doğru uygulandığında psikolojik olarak dengede durmanızı sağlayacaktır. Ancak önemli olan, herkesin hakkında söyleyecek sözünün bulunduğu meditasyon yöntemlerini mümkün olduğunca doğru kaynaklardan takip etmek ve bunun yalnızca bir tür ‘rahatlama’ aracı olduğunu bilmek.

Meditasyonun tüm sorunlardan kurtuluşa açılan bir kapı olduğunu düşünüp psikolojik ya da fiziksel hastalıklarınızı bu tür yöntemlerle çözmeye çalışmak tabii ki doğru bir yol değil. Bu sebeple önceliğin her zaman için uzmanlarda olduğunu bilmenizde fayda var.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.