Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ve terör örgütlerinin ülkenin büyük kısmını işgalinin ardından ülkede halen tam anlamıyla istikrar …
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ve terör örgütlerinin ülkenin büyük kısmını işgalinin ardından ülkede halen tam anlamıyla istikrar sağlanamadı. Bölgedeki birçok ülkeyle ilişkilerini normalleştirme sürecine başlayan Türkiye’nin en uzun sınır komşusu Suriye ile de diplomatik temas kurmasına yönelik önemli açıklamalar geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde yaptığı basın toplantısında, “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” diye konuştu.
Suriye ile istihbaratlar dışında doğrudan diplomatik temasın söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Sonuçta uzun zamandır zaten (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve Rus yetkililer ‘Sizi rejimle görüştürelim’… Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi” yanıtını verdi.
Çavuşoğlu’nun bu açıklamalarının ardından Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde Türkiye’ye yönelik protestolar gerçekleştirildi, eylemler Türk bayrağını yakma seviyesine kadar ulaştı.
MHP lideri Bahçeli ve AK Parti’den destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir” açıklamasıyla Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasına destek verdi.
Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek olmadığını söyleyen Bahçeli, “Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan işbirliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, 2023’e kadar tüm komşularla normalleşme atmosferinin hakim olmasının arzu ve umutları olduğunu söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da Suriye ile olan ikili ilişkilerin doğrudan hale gelebileceğini ve ilişki seviyesinin yükselebileceğini söyledi.
‘Bir diplomatik zeminin oluşmuş olması çok önemli’
Türkiye ve Suriye arasında yeniden diplomatik temas kurma sürecine Sputnik’e yorumlayan AK Parti MKYK üyesi Metin Külünk ise ‘Batı’nın hedefinin küçültülmüş paramparça olmuş bir coğrafya kurmak’ olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
‘Rusya ve Türkiye’nin iki güçlü liderinin varlığı bu süreçte en büyük güvencemiz’
“Tabii ki Rusya ve Türkiye’nin iki güçlü liderinin varlığı bu süreçte en büyük güvencemiz” diyen devam eden Külünk, şunları ifade etti:
Süreci bozmaya yönelik ‘provokatif eylemler olabilir’ uyarısı
AK Parti MKYK üyesi Külünk, “Süreç çok hızlı gelişmeye başladı” diye devam ederek şunları ekledi: