enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı düzenlendi

Antalya’nın depreme karşı güvenli hale getirilmesi için hayata geçirilecek Deprem Master Planı için düzenlenen çalıştay da konuşan Başkan …

Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı düzenlendi
12.08.2022
103
A+
A-

Antalya’nın depreme karşı güvenli hale getirilmesi için hayata geçirilecek Deprem Master Planı için düzenlenen çalıştay da konuşan Başkan Muhittin Böcek, Antalya’nın güvenli hale getirilmesi için yapılması gereken çalışmaları ortak akılla ele alacaklarını belirterek, “Deprem Master Planı’nı ilgili tüm paydaşlarımızla Antalya’nın 19 ilçesini kapsayacak şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

ANTALYA (İGFA) – Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı’na Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Başkan Danışmanları, Daire Başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve

akademisyenler katıldı. Çalıştayda 31 Aralık 2025 tarihine kadar bitirilmesi gereken Deprem Master Planı için izlenecek yol haritası ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

Deprem Değil Tedbirsizlik Öldürür

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ülkenin birçok deprem felaketi yaşamış, ölümler, yıkımlar görmüş, deprem riski olan bir coğrafyada olduğuna işaret ederek, “Yaşanan her depremden sonra alınmamış tedbirler, ihmal eksiklikleri, güvenli olmayan yapılar, müdahale ve koordinasyon yetersizliği gibi birçok konu tartışılır ve söylemde kalır. Ancak kaybettiklerimizi hiçbir şey geri getiremez. ‘Deprem değil tedbirsizlik öldürür’ sözü hepimizin bildiği ve kabul ettiği bir gerçektir. Bundan hareketle Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizde olabilecek bir deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve kentimizin depreme karşı dirençli hale getirilmesi amacıyla Deprem Master Planı’nı hazırlıyoruz. Planlı, kurallı, kimlikli kent Antalya vizyonumuz ile Deprem Master Planı’nı ilgili tüm paydaşlarımızla Antalya’nın 19 ilçesini kapsayacak şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

31 Aralık 2025’e Kadar Tamamlanacak

“Antalya’mızın deprem geleceğini dikkate alarak, kentimizin güvenli hale getirilmesi için yapılması gereken çalışmaları ortak akılla ele alacağız” diyen Başkan Böcek, “Deprem Master Planı’nda kentimiz için deprem ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede alınacak tüm tedbir, karar ve uygulamaları belirleyeceğiz. Yeniden yapılandırma, yeni ve uygun yapı alanları belirleme, kamusal yapı ve alt yapı tesislerini de bu kapsamda değerlendireceğiz. Kentimizin depreme karşı dayanıklı hale gelmesi için ihtiyaç duyulan uygulamalara dair eylemleri belirlerken tüm tarafların teknik, mali, sosyal, idari ve hukuki haklarını koruyarak görev ve sorumluluklarını geliştireceğiz. Deprem Master planı çok yönlü, çok katılımlı ve çok aşamalı bir programdır. Bu nedenle konuya sadece bir mesleki bakış açısı ya da tek bir kurum tarafından ele alınması yetersiz olacaktır. 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak olan planı gerçekleştirebilmek için tüm paydaşların belirlenecek ilkelerde birleşmesi önem arz etmektedir” diye konuştu.

Yol Haritası Belirlenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Şubesi Birim Sorumlusu İnşaat Mühendisi Ecehan Olucak ise “Deprem Master Planı Yol Haritası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Olucak, çalıştayın Antalya’da kente dair, kentle ilgili her kurum ve kuruluşun fikirlerini, önerilerini, deprem master planından beklentilerini iletmesi amacıyla düzenlendiğini söyledi. Olucak, çalıştaylar sonucunda tüm veriler elde edildikten sonra risk haritalarının oluşturulması ve deprem modellemesi yapılarak buna göre eylem planlarının hazırlanması safhasına geçileceğini anlattı. Olucak, deprem modellemesi safhasında çalışmaların bilim insanlarıyla yürütüleceğini söyledi.

58 Eylemden 24’ü Büyükşehire Ait

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afet Koordinasyon Şube Müdür Vekili Jeoloji Yüksek Mühendisi Şahap Engin Deniz de Afet Yönetim Planları içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluklarını anlattı. Afet yönetim döngüsünün zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme safhalarından oluştuğunu söyleyen Deniz, “Valilik makamının oluruyla yürürlüğe giren İl Afet Risk Azaltma Planı’nda yer alan Afet Risklerine Dirençli Şehir başlığında 18 hedef ve bu hedeflere bağlı gerçekleşecek 58 eylem var. Bu eylemlerin 24 tanesinden Büyükşehir Belediyemiz sorumlu durumda. Deprem Master Planı hazırlanması da bunlardan bir tanesi Başkanımız Muhittin Böcek’in vermiş olduğu talimatla biz bu İRAP’ın içinde de bulunan Deprem Master Planı çalışmalarına başlamış durumdayız” diye konuştu.

Çalıştay Metodolojisi

Çalıştayı’ın sabah oturumu Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz’un ‘Çalıştay Metodolojisi’ başlıklı sunumu ve konuşması ile devam etti. Oğuz, Deprem Master Planı’nın gerekliliğine dikkat çekerek, “Bugün gelinen noktada artık 1 Ocak 2022’den itibaren yürürlüğü giren ilgili kurum ve kuruluşlara da tebliğ edilen İRAP adını verdiğimiz çalışmayla her şey tanımlandı. Bu çalışmalardan 18 hedef belirlendi. Birisi de bugün startını verdiğimiz Deprem Master Planı. Bugün tarihi bir gün. Yol haritamız belli. Sizlere bizim yaptığımız ön çalışmaları İRAP’ta verilen görevleri beraberce tartışacağız. Genel durumu inceleyeceğiz. Eksik, fazla gördüğünüz konuları ilgili meslek alanındaki kurumların katkılarıyla kaleme alacağız . Çalıştayların devamını yapacağız. Çalıştayı kitapçık haline getireceğiz” dedi.

İnsansız Hava Aracı İle Veri Oluşturulacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Şubesi Müdür Vekili Şehir Plancısı Süleyman Kocabaş da çalıştayda ‘Antalya’da Kentsel Dönüşüm’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şubesinden Geomatik Yüksek Mühendisi Mehmet Doğan, ‘İnsansız Hava Aracı ile Veri Üretimi’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Antalya Deprem Master Planı 1. Çalıştayı konuşma ve sunumların ardından oluşturulan çalışma guruplarının toplantıları ile devam etti. Çalıştay, grupların görüşlerini belirtilerek planlama konusunda bilgi alışverişinde bulunmasıyla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.