enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
26°C

Mıknatıslar elektronik cihazlara gerçekten zarar verir mi?

Mıknatısların elektronik cihazları bozduğuna dair endişe, tam olarak, tamamen bir efsaneye dayanmıyor. Aslında bu iddia bilimsel olarak sağlam …

Mıknatıslar elektronik cihazlara gerçekten zarar verir mi?
08.08.2022
126
A+
A-

Mıknatısların elektronik cihazları bozduğuna dair endişe, tam olarak, tamamen bir efsaneye dayanmıyor. Aslında bu iddia bilimsel olarak sağlam temellere dayanıyor. Ancak elektronik aksamlara bir mıknatısla zarar vermek inanılmaz derecede zor ve nadirdir.

İnternet ve dosya paylaşımı için kullanılan Wi-Fi ile bir mikrodalga fırın aynı frekansı kullanır. Her ikisi de 2,4 Ghz dalga boyu aralığındadır. Ancak her ikisinin de yaydığı enerjinin güç seviyesi ve odağı tamamen farklıdır. Mikrodalga fırın ile bir bardak su kısa sürede kaynatılabilir Ancak Wi-Fi yönlendiricisinin yaydığı mikrodalga enerjisi miktarı o kadar düşüktür ki aynı bardak su bir derece bile ısınmaz.

HER MIKNATIS GÜÇLÜ DEĞİLDİR

Aynı durum mıknatıslarda da bulunmaktır. Evlerdeki mıknatısların çoğu (Magnet, kılıflardaki manyetik mandallar, manyetik telefon tutucuları vb.) çok zayıf mıknatıslardır. Sadece tasarlandıkları işi yapacak kadar güçlüdürler. Bu nedenle her mıknatıs çok güçlü olmadığı için evlerde bulunan mıknatısların çoğu elektronik cihazlara  zarar vermez.

Ancak manyetik güç spektrumunun diğer ucunda, elektronik cihazlarda sorunlara ve hatta belirli durumlarda veri kaybına neden olabilecek son derece güçlü büyük neodimyum mıknatıslar ve elektromıknatıslar bulunur. Elektronik cihazları bozabilecek olan da bu mıknatıslardır.

MIKNATISLAR VERİ KAYBINA NASIL YOL AÇAR?

Bilgisayarınızda geleneksel bir hard disk varsa SSD’nin metal bir disk barındırdığı için çok güçlü bir mıknatısın sabit sürücüye zarar verme olasılığı her zaman vardır. 

Ancak bu ihtimal son derece düşüktür. Büyük bir neodimyum mıknatıs sabit diske doğrudan yaklaştırılmadığı sürece veya endüstriyel bir mıknatıs türü olan degausser’a maruz bırakılmadığı sürece veri kaybı kolay kolay yaşanmayacaktır.

MIKNATISLAR TELEFONU BOZAR MI?

Mıknatıslı telefon tutucuları, içinde mıknatıs bulunan kılıflar vb. şeyler telefon için çok az risk taşır. Hatta iPhone’ların arkasındaki MagSafe manyetik halkası gibi bazı telefonların içinde büyük mıknatıslar bulunur.

Bununla birlikte, mıknatısların kalıcı hasar olmasa da telefonlarda küçük sorunlara neden olabileceği uç örnekler vardır. Telefonlarda optik görüntü sabitleyiciler için mıknatıslardan yararlanılır. Bu nedenle bir mıknatıs kamera ya da pusula gibi sensörlere çok yaklaştırılırsa telefonun ilgili parçası geçici süre ile düzgün çalışmayabilir.

Telefonların zarar görmemesi için üretici veya lisanslı bir ortak tarafından yapılan manyetik aksesuarlar satın alınmalıdır. Mıknatısların aksesuarlardaki gücü ve yerleşimi, söz konusu telefon modeliyle ilgili sorunları önlemek için özenle ayarlanmıştır.

Kısaca toparlayacak olursak bilgisayarlar, telefonlar veya diğer elektronik cihazlar çok güçlü endüstriyel mıknatıslardan uzak tutulduğu sürece cihazlarınıza zarar vermesi neredeyse imkansızdır.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.