Yüksek enflasyon, çip krizi sonrası uzun bekleme süreleri ve tüketicilerin ekonomideki belirsizlikten dolayı harcamalarını kısması gibi …
Yüksek enflasyon, çip krizi sonrası uzun bekleme süreleri ve tüketicilerin ekonomideki belirsizlikten dolayı harcamalarını kısması gibi nedenlerin bir araya gelmesiyle bu yıl Çin’de akıllı telefon sevkiyatı son on yılın en düşük seviyesine geriledi.
Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi’ne göre, yılın ilk yarısında dünyanın en büyük pazarındaki akıllı telefon sevkiyatları bu yıl yüzde 21,7 düşüşle 134 milyona geriledi.
Akıllı telefonlardaki sevkiyatın düşmesi dünyanın en büyük Çinli telefon markaları Oppo, Vivo, Xiaomi ve Huawei için önemli düşüşler gösteriyor. Konuyla ilgili Canalys isimli araştırma şirketinin bir raporunda, “Yıllık sevkiyat tahmini, 300 milyonun altına düşebilir ve bu da 2012’den bu yana en kötü senaryo” ifadelerine yer verildi.
Çin’de akıllı telefon satışlarındaki düşüş için Çin’in Guangzhou şehrindeki büyük bir akıllı telefon üreticisinin mağazasında görevli bir personel “Tüketiciler cüzdanlarını sıkı bir şekilde tutuyor. Bu nedenle de satışlar pek iyi değil” dedi.
Hollandalı merkezli araştırma şirketi Newzoo’ya göre, Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 66’sı akıllı telefon kullanıyor. Ancak halkın yarısından fazlası eskiden daha sık telefon yükseltirken artık artan fiyatlar nedeniyle halk telefonunu değiştirmek istemiyor. Bir Vivo yöneticisi bu durumu “Eskiden 16 ila 18 aydı, ancak son zamanlarda telefon değiştirme süresi 36 ay oldu” sözleriyle açıkladı.
Çin’in sıfır COVID politikasının neden olduğu ekonomik aksama da tüketicilerin eskisi kadar harcama yapmamasında etkin bir şekilde bir rol oynuyor.