enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5071
EURO
36,1765
ALTIN
2.986,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

“Sri Lanka OHAL yasalarını kötüye kullanıyor”

New York merkezli HRW tarafından yapılan açıklamada, Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’nin 20 Temmuz’da göreve başlamasından bu yana …

“Sri Lanka OHAL yasalarını kötüye kullanıyor”
04.08.2022
115
A+
A-

New York merkezli HRW tarafından yapılan açıklamada, Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’nin 20 Temmuz’da göreve başlamasından bu yana yıldırma, gözaltına alma ve keyfi tutuklama yoluyla protestoların engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen HRW Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, “Sri Lanka hükümetinin barışçıl muhalefete karşı kısıtlamaları, dikkatleri ülkenin içinde olduğu ekonomik krizden başka yöne çekmek için yanlış ve yasadışı bir girişim gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Sri Lanka’da 27 Temmuz’da ilan edilen OHAL yasaları, devlet başkanına “kamu güvenliği ve düzenini sağlamak” için yetkiler veriyor.

Wickremesinghe, barışçıl amaçlarla başlayan protestoların, iktidar partisi siyasetçilerinin evlerini yakmaya varan şiddet eylemlerine dönüştüğünü belirterek, protestocuların tutuklanması emrini verdi.

Tutuklanan protestoculardan bazıları güvenlik güçleriyle çatışmak ve Sri Lankalıları Parlamento binasına “zorla girmeye teşvik etmekle” suçlanıyor.

SRİ LANKA’DAKİ OLAYLAR

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali duruma ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Ekonomik krizdeki Sri Lanka’da protestocular, 9 Temmuz’da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz’da Maldivler’e, bir sonraki gün de Singapur’a gitmişti.

Rajapaksa, 14 Temmuz’da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Bunun ardından 20 Temmuz’da Sri Lanka Meclisinde yapılan oylamada, Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.