enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1764
EURO
38,3189
ALTIN
2.916,18
BIST
9.690,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

‘Sık dişini helası’ müze oluyor

Tokat’ta Osmanlı döneminde bin 600’lü yıllarda Anadolu’daki ilk umumi hela olarak yaptırılan, son dönemde ise depo olarak kullanılan bina, 2021 …

‘Sık dişini helası’ müze oluyor
19.01.2022
140
A+
A-

Tokat’ta Osmanlı döneminde bin 600’lü yıllarda Anadolu’daki ilk umumi hela olarak yaptırılan, son dönemde ise depo olarak kullanılan bina, 2021’de Tokat Belediyesi tarafından restore edildi. Halk arasında ‘Sık dişini helası’ olarak bilenen yapı, belediye tarafından müzeye dönüştürülüyor.

Sulusokak Çarşısı’nda bulunan, Osmanlı döneminde bin 600’lü yıllarda umumi hela olarak yaptırılan, son dönemde ise depo olarak kullanılan bina, 2021 yılında Tokat Belediyesi tarafından restorasyona alındı.

Osmanlı döneminde esnafın kullandığı tek umumi hela olan, halk arasında ‘Sık dişini helası’ olarak bilinen yapıda restorasyon çalışması tamamlandı. Su ve Temizlik Müzesi olarak turizme kazandırılacak olan yapının içerisinde o dönemde kullanılan su yapıları, çamaşır kazanları, ibrikler, sabunluklar ve kanalizasyon sistemi yer alıyor.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “O dönemde buralardaki insanların ihtiyacını gidermek için bir hela yapılmış. İsmi de ‘Sık dişini helası’ olarak günümüze ulaşmış. Bu isim insan yoğunluğundan dolayı helanın ihtiyaca cevap vermediğinden insanlar dişini sıkarak beklediğinden böyle kalmış. İçinde restorasyon çalışmalarımızı yaparken çok farklı şeylerle karşılaştık. Öyle ki çok büyük su kanalları, kanalizasyon hatları bunların ucu gözükmüyor. Çok ilerilere kadar gidiyor” dedi.

Yapının Su ve Temizlik Müzesi olarak hizmet vereceğini ifade eden Başkan Eroğlu, “Şubat aynda bu tesisimizi müze şeklinde hizmete açmış olacağız” diye konuştu. (DHA)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.