enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6486
EURO
36,3110
ALTIN
2.921,09
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Prof. Dr. Naci Görür: Bardağı taşıran son damla gibi

Ege Denizi’nde meydana gelen 5,4’lük depremin Marmara’yı etkileyebileceğini söyleyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Yunanistan’daki depremler …

Prof. Dr. Naci Görür: Bardağı taşıran son damla gibi
19.01.2022
168
A+
A-

Ege Denizi’nde meydana gelen 5,4’lük depremin Marmara’yı etkileyebileceğini söyleyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Yunanistan’daki depremler sebepli stres değişimi Marmara’da deprem olmayı kolaylaştırıyor. Bir anlamda bardağı taşıran son damla gibi” dedi. 

Son günlerde art arda depremler yaşanmaya başladı. Yunanistan Halkidiki Yarımadasında 5,4’lük depremi, Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde ise AFAD’ın verilerine göre 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Art arda gelen depremleri Marmara bölgesi için değerlendiren Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yunanistan’da olan deprem Marmara için çok şey ifade ediyor. Ancak bugün Kayseri’de olan deprem Marmara için pek fazla bir şey ifade etmiyor.

“YUNANİSTAN DEPREMİ ÖNEMLİ”

“Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da olan deprem 5, 4 büyüklüğünde oldu. Bu deprem orta derecede bir depremdi. Fakat depremin olduğu yer bizim 1999 depremlerinin olduğu Kuzey Anadolu Fay Zonunun içerisinde yer alıyor.

Yani deprem ana karaya yakın ama Kuzey Ege çukurluğu içinde oldu. Bu çukurluk Yunanistan’dan başlar Ganos Fayına kadar devam eder. Oradan da Marmara’ya girer.

Dolayısıyla Yunanistan depremi Kuzey Anadolu fayının en batı ucunda oldu. Bu durum bizler için önemli çünkü biz Marmara’da da bir deprem bekliyoruz. Bu depremde Marmara’ya yakın” dedi.

“YUNANİSTAN’DA OLAN DEPREM 1999 YILINDA OLAN DEPREMİN FAY HATTI ÜZERİNDE OLDU”

Prof. Dr. Görür, sözlerine şu şekilde devam etti:  Yunanistan’da olan deprem aynı fay zonu içinde olduğu için o faydan açığa çıkan dalgalar Marmara’ya doğru gelip stres değişimine neden olur. Bu stres değişimi ise Marmara’da deprem olmayı kolaylaştırıyor. Bir anlamda bardağı taşıran son damla gibi.

Örneğin, Marmara’da 12 Ağustos 1999 depremi olduktan 3 ay sonra Yunanistan’da 6 üzerinde bir deprem oldu ve Yunanistan’da çok sayıda insan öldü. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da olan depremse 1999 yılında Marmara’da olan depremin meydana geldiği fay hattı üzerinde oldu.”

FAY, NÜKLEER SANTRALİN BULUNDUĞU AKKUYU’NUN YAKINLARINA KADAR UZANIR 

Kayseri’de meydana gelen depreme de değinen Prof. Dr. Görür, Kayseri’de meydana gelen deprem Ecemiş fayında oldu. Bu Ecemiş fayının en önemli özelliği ise nükleer santralın bulunduğu Akkuyu’nun yakınlarına kadar uzanmasıdır” diye konuştu.

“YAPI STOKU YAPARAK KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPIYORUM DİYEMEYİZ” 

Deprem odaklı bir kentsel dönüşüm demek kentin bütün bileşenlerini depreme hazır hale getirmek demektir’ diyen Prof. Dr. Görür, Kentin bileşeni dediğimiz zamanda halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, çevreyi ve ekonomiyi saymak lazım.

Yani siz bir kentte kentsel dönüşüm yapacaksanız bu saydığım 5 parametreyi deprem için güvenli hale getirmelisiniz. Sadece yapı stoku yaparak kentsel dönüşüm yapıyorum diyemezsiniz. Türkiye’de genellikle bu yapılıyor. Ben bu duruma müteahhitlik projesi gözüyle bakıyorum” ifadelerini kullandı.  (DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.