enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2969
EURO
37,5403
ALTIN
3.026,74
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Güneş enerjisi ile kurutma tesisinde üretim

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ile Mersinden Kadın …

Güneş enerjisi ile kurutma tesisinde üretim
28.07.2022
114
A+
A-

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin işbirliği içerisinde tamamlanan ‘Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’ faaliyetlerini sürdürüyor. Aralarında Mersin’in de bulunduğu birkaç ilde ilk defa denenen ve Mersin’de ilk kez faaliyete geçen sistem sayesinde, hem yerel üreticiler destekleniyor, hem de kadınlara istihdam kapısı aralanıyor.

MERSİN (İGFA) – Güneş enerjisi panelleriyle enerjinin sağlandığı, güneş ısısıyla kurutmanın yapıldığı Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi, enerji verimliliği olan ve kendi enerjisini kendi üreten bir tesis olma özelliği taşıyor. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi içerisinde 200 metrekare kapalı bir alanda polikarbon ile etrafı kapatılmış bir serada, hijyenik koşullarda kurutma gerçekleştiriliyor. Bu tesiste sebze ve meyveler geleneksel yöntemin modernize edilmiş şekliyle kurutularak sofralara ulaştırılıyor. Tesiste kurutulan ürünlerin sürekli olarak bilimsel kontrolleri de yapılıyor.

Tesiste, yöreye özgü meyve ve sebzelerin kurutulmasından paketlenmesine, pazarlanmasına kadar olan süreçlerde Mersinden Kadın Kooperatifi öncülük ediyor. Gıda Kurutma Tesisi’nde kadınların emeği ile işlenen sebze ve meyveler, Mersinli çiftçiler başta olmak üzere özellikle kadın üreticilerden temin ediliyor.

Tesisin geçen yıl kurulduğunu ve Uluslararası Göç Örgütü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokol kapsamında yapılan bir yatırım olduğunu ifade eden Mersinden Kadın Kooperatifi ortaklarından Eylem Bozdoğan, “Kooperatifimiz buranın işleyişi, üretimlerinin yapılması aşamasında devreye girdi. 1 yıldır bu şekilde üretim yapıyoruz. Geçen yıldan bu yana tesisimizin biraz da kapasitesini öğrenmek amacıyla denemeler yaptık. Bunların pazarlamasını da bu şekilde sağlamış olduk. Geçen yıldan bu yana tesisimizi daha iyi tanımış olduk. Tesiste üretilebilecek ürünler, bunların pazar taleplerinin nasıl olduğu, bizde geçen yıldan beri fikir olarak yerleşti. Bu yıl da yine üretimlerimize devam ediyoruz” dedi.

Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’nde kadınlarla birlikte üretime devam ettiklerini belirten Bozdoğan, “Tesisimiz kurulduğunda 1000 saat kurutulmuş sebze ve meyve operatörlüğü, 593 saat de paketlemeci eğitimi alan kadınlarımız buraya başladılar. Yaklaşık 20-25 kadın birlikte çalışıyorduk. Üretimimize bağlı olarak dönüşümlü olarak bu sayı değişebiliyor. Üretimi yaparken de öncelikli tercihimiz bölgemizde yetişen ürünler. Ürünleri de kadın üreticilerden almaya, kadın emeği olmasına özen gösteriyoruz. Yöre ürünleri olması ve mevsiminde olması bizim için çok önemli” diye konuştu. Ürünlerin paketlenmesinden etiketlenmesine kadar her yerde Mersin isminin geçmesine özen gösterdiklerini kaydeden Bozdoğan, söz konusu ürünleri Mersin’de olduğu kadar, Mersin dışında ulusal pazarlarda satmayı ve tanıtmayı da amaçladıklarını belirtti. Geçen yıl da buna uygun pazarlamaları olduğunu sözlerine ekleyen Bozdoğan, “Örneğin bamya kurusundan tutun ıspanak tozuna, maydanoz tozuna kadar talebe göre üretimlerimiz oldu. Özellikle narenciyeyi kuruttuk. Çünkü narenciye bizim bölgemizin tanınmış ürünlerinden. Kanlı portakal, normal portakal, limon kuruları rağbet gördü. Yine bu şekilde şu anda ıspanak yapılıyor. Özellikle sebze tozları, kurutulmuş sebze ya da meyve ürünleri yapıyoruz. Planlı ve programlı, pazara hitap edecek şekilde ürünler üretiyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.