enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6111
EURO
36,2608
ALTIN
2.918,91
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Sanal gerçekliğin ilk virüsü: Big Brother sanal ortamdaki her hareketinizi kaydedebiliyor

Dünya çapında VR aksesuarlarını kullanan 171 milyon insan bulunuyor.  Meta şirketinin Oculus ekipmanı ise bunlardan en popüleri. Ayrıca HTC’nin …

Sanal gerçekliğin ilk virüsü: Big Brother sanal ortamdaki her hareketinizi kaydedebiliyor
25.07.2022
119
A+
A-

Dünya çapında VR aksesuarlarını kullanan 171 milyon insan bulunuyor.  Meta şirketinin Oculus ekipmanı ise bunlardan en popüleri. Ayrıca HTC’nin Android tabanlı sistemler için ürettiği Vive’da bulunuyor. 

Yeni bir araştırma VR kullanan kullanıcıların risk altında olduğunu gösterdi. ReasonLabs isimli bir siber güvenlik şirketi Android tabanlı VR cihazlara uzaktan bağlanabilen ve ekranını kaydedebilen yeni bir saldırı türü keşfetti. Big Brother adındaki kötü amaçlı yazılım bir kullanıcının bilgisayarına girdiğinde ve kullanıcı Android telefonunda ‘Geliştirici Modu’nu etkinleştirmişse bu yazılımın kurbanı oluyor.

Big Brother kötü amaçlı yazılımı aynı ağda bir VR cihazı tespit eder etmek bir TCP bağlantı noktası açıyor. Daha sonra kullanıcının gözlüğündeki her hareketi kaydetme özelliğine elde ediyor. Cihaz, virüslü bilgisayarla aynı WiFi ağında olduğu her an kayıt yapabiliyor ve başka bir sunucuya bu görüntüyü aktarabiliyor.

Birçok nedenle VR aksesuarları kullanan endüstriler bulunuyor. Sağlık, ordu ve eğitim alanında VR kullanımı oldukça yaygın. Bu uygulamaları yüklemek için ‘Geliştirici Modu’nun etkinleştirilmesi gerekiyor. Tüm bireysel kullanıcılar için büyük bir risk oluşturmasa da kötü amaçlı yazılım birçok kişiyi tehdit ediyor.

Günlük sıradan VR kullanıcılarını çok etkilemese de başka bir sunucuya anlık veri aktarımı oldukça fazla veri yiyebiliyor.  Kötü amaçlı yazılımı tespit etmenin en kolay yolu bu nedenle ağ trafiğini izlemek. Ayrıca mobil veri kullanırsanız bu kötü amaçlı yazılım paketinizin bitmesine ve yüksek fatura ödemenize neden olabiliyor.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.