Beycan Taşkıran, Gezi Direnişi sırasında TOMA tarafından doğrudan hedef alınarak basınçlı suyla yaralandı. Polisler hakkında kovuşturmaya gerek …
Beycan Taşkıran, Gezi Direnişi sırasında TOMA tarafından doğrudan hedef alınarak basınçlı suyla yaralandı. Polisler hakkında kovuşturmaya gerek duyulmadı. Son sözü söyleyen Anayasa Mahkemesi, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
15 Haziran 2013 günüydu. Gezi Direnişinin en hareketli günleri yaşanıyordu. O gün İstanbul Baro Başkanlığı önünde saat 10.00’da basın açıklaması düzenlenecekti.
Beycan Taşkıran, katılmak üzere baro binasına ulaşmaya çalışırken İstiklal Caddesi üzerinde yaklaşık 1000 kişilik bir grupla birlikte polis müdahalesine maruz kaldı.
Saat 12.00 sıralarında polisin müdahalesi yoğunlaştı. Beycan Taşkıran bu nedenle ara sokaklara kaçtı. Sokakta yalnız başına olduğu bir esnada kendisine yönelen bir TOMA yaklaşık 30-50 metreden doğrudan kendisini hedef aldı.Sırtı dönük olduğu halde basınçlı suyun etkisiyle yere kapaklandı. Orada bulunan bir başka kişinin yardımıyla yürüyerek olay yerinden uzaklaştı.
POLİSLER HAKKINDA KOVUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ
Başsavcılık beklendiği şekilde polislerin kovuşturulmasına gerek olmadığına karar verdi. İtiraz ettiği mahkeme de polislerin yargilanmasına izin vermeyince Beycan Taşkıran Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
TOMA’dan sıkılan basınçlı su nedeniyle kaburgalarının kırıldığını, olay yerinde iki TOMA olduğunu, sağlık raporlarının usulüne uygun düzenlenmediğnii, olaya ilişkin soruşturmanın özenli yapılmadığını, itiraz merciinin ret kararında gerekçe bulunmadığını, bu nedenle adil yargılanma hakkı, etkili başvuru hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğini savundu.
BAŞSAVCILIK GÖRÜNTÜLERİ TEMİN EDEMEDİ
Yüksek Mahkeme inceleme sonunda yaptığı değerlendirmede şu tespitlerde bulundu:
HÜKÜM
OYBİRLİĞİYLE karar verildi.