enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3063
EURO
37,3383
ALTIN
3.029,98
BIST
8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C

Google Play Store’da yer alan kötü amaçlı yazılım 3 milyon kişi tarafından indirildi

Hem Apple hem de Google’ın uygulama marketlerinde son günlerde Fleeceware adı verilen bir yöntemle milyonlarca kişi dolandırılmaya başlandı. Bu …

Google Play Store’da yer alan kötü amaçlı yazılım 3 milyon kişi tarafından indirildi
21.07.2022
114
A+
A-

Hem Apple hem de Google’ın uygulama marketlerinde son günlerde Fleeceware adı verilen bir yöntemle milyonlarca kişi dolandırılmaya başlandı. Bu yöntemi kullanan uygulamalar kesinlikle zararlı kod içermiyor veya telefondaki verilerinize erişmeye çalışmıyor. Bu nedenle hiçbir virüs programı tarafından kötü amaçlı bir yazılım olduğu  tespit edilemiyor.

Fleeceware, gizli ve yüksek abonelik ücretleri ile sunulan bir tür kötü amaçlı mobil uygulamadır. Bu uygulamalar, uzun süre ücret almaya devam etmek için bir aboneliği nasıl iptal edeceğini bilmeyen kullanıcıları hedef alıyor.

Bu dolandırıcılık yöntemini kullandığı tespit edilen son uygulamalardan bir tanesi ise tam 3 milyon kişi tarafından indirilerek telefonlara kurulan Funny Camera adlı uygulama oldu. Uygulamada Fleeceware kullanıldığının tespit edilmesinin ardından Google tarafından Play Store’dan kaldırıldı. Ayrıca Play Protect aktif Android cihazlarda da kullanıcılara bildirim gönderilerek uygulama otomatik olarak kaldırılmaya başlandı. 

Google tarafından 6 adet uygulamada daha Fleeceware tespit edildi. Bu uygulamalar ise şunlar…

  • Vlog Star Video Editor 
  • Creative 3D Launcher 
  • Wow Beauty Camera
  • Gif Emoji Keyboard 
  • Freeglow Camera 1.0.0 
  • Coco Camera v1.1 

FLEECEWARE İÇEREN YAZILIMLARDAN NASIL KURTULABİLİRİM

Google, bu uygulamaları Play Store’dan kısa bir süre içerisinde kaldırdı.

Bu tehditlere karşı güvende kalmak için Android kullanıcıları arka plan internet verilerini ve pil tüketimini düzenli olarak takip etmeleri gerekiyor. Ayrıca Play Protect’i etkin tutmaları ve akıllı telefonlarına yükledikleri uygulama sayısını en aza indirmeleri büyük önem arz ediyor. Hangi uygulama olursa olsun her uygulama için ücret ödenmemeli ya da tek kullanımlık sanal kartlar kullanmalıdır.

Eğer bir uygulama kartınızdan düzenli olarak para çekmeye devam ediyorsa bankanız ile iletişime geçerek kart yenileme talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede kötü amaçlı yazılımlar kartınızdan para çekemez. 

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.