enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6486
EURO
36,3582
ALTIN
2.930,44
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

James Webb Uzay Teleskobu yalnızca 68 GB’lık depolama alanına sahip! Peki neden?

Dünya bu kareleri konuşuyor! İşte evrenin en derin görüntüleri NASA tarafından geçen hafta düzenlenen etkinlikte James …

James Webb Uzay Teleskobu yalnızca 68 GB’lık depolama alanına sahip! Peki neden?
17.07.2022
159
A+
A-

Dünya bu kareleri konuşuyor! İşte evrenin en derin görüntüleri

NASA tarafından geçen hafta düzenlenen etkinlikte James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yakalanan ilk tam renkli görüntüler paylaşılmıştı. Dev uzay teleskopu bu başarısıyla tüm Dünya’yı kendine hayran bırakmıştı.

İnsanlığın şimdiye kadar faaliyete geçen en büyük ve en güçlü uzay gözlemevi olan JWST, insanoğlunun en büyük başarıları arasında yer alıyor. Ancak bu dev teleskop ile ile ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Ekranlarımızı süsleyen en unutulmaz görüntülerden bazılarını korumak için teleskopta depolama alanı olarak yalnızca 68 GB’lık bir SSD kullanıldığı ortaya çıktı.

JWST’nin tasarımı ve üretimi tam 30 yıl sürdü. 30 yıl süre boyunca ise harcanan toplam maliyet 10 milyar doları buldu. Dev teleskop altın kaplama aynaları ile 40 kilometre uzaktaki metal bir parayı veya yaklaşık 550 kilometre uzaktaki bir futbol topunu yakalayabiliyor.

NASA 10 MİLYAR DOLARLIK UYDUDA NEDEN 68 GB’LIK SSD KULLANDI?

Aslında cevabı oldukça basit. Dev teleskop içerisindeki SSD bizim aklımızda canlanan SSD’lerden çok farklı. JWST içerisindeki her bir elektronik parça zorlu bir sertifikasyon sürecinden geçti. Tüm parçalar tek tek uzun yıllar güvenilirlik, hız ve radyasyona direnç konusunda test edildi. Şu anda satılan SSD’ler teleskop üzerindeki kapasiteye kıyasla kat kat daha fazla veri saklayabilir. Ancak aynı SSD uzaya fırlatıldığında muhtemelen çalışmayacaktır. Çünkü uzayda tahmin edilenden çok daha zor şartlar insanoğlunu bekliyor.

JWST üzerinde daha yüksek kapasiteli bir SSD kullanmak sanıldığı kadar kolay ve ucuz değil. Çünkü depolama sürücüsü korkunç miktarda kozmik ışın ve radyasyona karşı özel ve pahalı bir teknolojiyle korunuyor.

NASA’nın 68 GB tercih etmesindeki başka bir neden ise uzay teleskopunun günde sadece 10 gigabayt depolama alanına ihtiyacı duyması. Teleskop tüm verileri anında NASA merkezine gönderiyor. Bu açıdan bakıldığında 20 gigabayt bile yeterli olabilirdi. Ancak NASA ihtiyaç duyulandan 6 kat daha fazla depolama alanı kullanmayı tercih etmiş.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.