enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5478
EURO
36,0565
ALTIN
2.992,79
BIST
9.510,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Şok eden insan-domuz deneyi! Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi iki ölü insana nakledildi

New York Üniversitesi’nden ekip yaptığı açıklamada, araştırmacıların genetiği değiştirilmiş domuz kalplerini, solunum cihazına bağlı yakın …

Şok eden insan-domuz deneyi! Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi iki ölü insana nakledildi
13.07.2022
121
A+
A-

New York Üniversitesi’nden ekip yaptığı açıklamada, araştırmacıların genetiği değiştirilmiş domuz kalplerini, solunum cihazına bağlı yakın zamanda beyin ölümü gerçekleşmiş iki kişiye başarıyla naklettiklerini duyurdu. 

Yeni yapılan iki nakil, ksenotransplantasyon alanında başarılı olan sayılı ameliyatlar arasındaki yerini aldı. “Kseno”, Yunancada “yabancı” anlamına gelir; “transplantasyon” ise “aktarma” demektir. Kelimeden de anlaşılacağı üzere ksenotransplantasyon, hayvandan insana organ nakli üzerinde çalışan bilim daldır.

Ksenotransplantasyon alanında bilim insanları organ bağışlarındaki kıtlığın etkilerini hafifletmek veya hayvanların organlarını insan için elverişli hâle getirerek organ reddinin önüne geçmek için çalışmalar yürütüyor.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ DOMUZ KALBİ BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HASTALARDA BAŞARIYLA ÇALIŞTI

Ekip, nakilleri sırasıyla 16 Haziran ve 9 Temmuz’da beyin ölümü gerçekleşen iki hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar güncelerce izlendikten sonra kalplerin  normal bir şekilde çalıştığı tespit edildi. Domuz kalbini iki hastanın vücudu reddetmemişti. İki hastanın ailesi organ bağışçısı olmadı ancak bu tür araştırmalar için yakınlarının tüm vücudunu bağışladı.

New York Üniversitesi Langone Nakil Enstitüsü’nde kalp nakli direktörü Nader Moazami, genetiği değiştirilmiş domuz kalpleriyle ilgili “Amacımız,  test edilmemiş cihazların veya ilaçların ek yardımı olmadan normal şekilde çalışacak şekilde bir insana nakletmekti” dedi. 

İki domuz kalbi, genetiği değiştirilmiş domuzlar üreten biyoteknoloji şirketi Revivicor adlı bir firma tarafından üretildi. Domuzların 10 genetik modifikasyonu vardı. Bunlardan dördü domuz genlerini bloke etmek ve reddedilmeyi önlemek için, altısı ise insan genleri eklemek içindi.

DAHA ÖNCE DOMUZ KALBİ NAKLEDİLEN HASTA NAKİLDEN 2 AY SONRA ÖLMÜŞTÜ 

Ocak ayı başlarında Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yine Revivicor tarafından üretilen bir domuz kalbi, bu sefer yaşayan bir kişiye nakledilmişti. Ameliyat ilk başlarda başarılı olmuş gibi duruyordu ancak nakil yapılan David Bennett Sr. isimli hasta Mart ayında kalp yetmezliğinden ölmüştü.

İlk domuz kalbi yapılan hastanın ölüm nedeni domuz kalbinden dolayı mı yoksa rastlantısal mı henüz bilinmiyor.  Ancak bir domuz virüsünün neden olduğu enfeksiyonun hastanın ölümüne neden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Domuz kalplerinin genetiği değiştirildikten sonra virüs içermemesi gerekiyor ancak uzmanlar virüslerin tespit edilmesinin zor olabileceğini söylüyor.

Araştırma ekipleri hala yaşayan insanlarda ksenotransplantasyonun tam klinik denemeleri için çalışıyor. Bunu yapmak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) izin almaları gerekiyor. Revivicor şirketi klinik denemelerin 2025 yılına kadar başlayabileceğini düşünüyor. 

Hala ksenotransplantasyon hakkında öğrenecek çok şey var. Ayrıca hayvandan insana organ naklinin etik sonuçları hakkında da birçok tartışma mevcut. Ama başarılı olunursa organ bekleme listesindeki binlerce kişiye yeni bir seçenek sunabilir.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.