NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) yaklaşık 78 kg çöpü Dünya’ya bırakarak ilk kez yeni bir atık bertaraf teknolojisini test etti. Çöp …
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) yaklaşık 78 kg çöpü Dünya’ya bırakarak ilk kez yeni bir atık bertaraf teknolojisini test etti. Çöp, 2 Temmuz’da uzay istasyonunun Bishop Airlock kapısından atıldı. NASA’nın Johnson Uzay Merkezi ile işbirliği içinde türünün ilk örneği olan teknolojiyi geliştiren Nanoracks’e göre, bu girişim, ISS’deki atıkları ortadan kaldırmak için verimli ve sürdürülebilir bir yöntem.
Torba içerisinde astronotların kirli mürettebat kıyafetleri ve kullanılmış ofis malzemelerini yer alıyordu. Test amaçlı Dünya’ya bırakılan torba atmosferik yanma sonucunda tamamen yok edildi.
Torbalar kargo uzay aracına malzeme getiren Cygnus uzay aracına bağlanıyor. Daha uzay aracı Dünya’ya giriş yaptığı sırada torbalar içindekileriyle birlikte tamamen yanıyor. Bu sayede kargo aracı ile artık Dünya’ya çöp getirilmeyecek.
Uzay istasyonunda astronotlar yılda 2.500 kg atık üretiyor. NASA bu çöpleri Dünya’ya getirilerek imha etmenin zor olduğunu söylüyor.
Testin başarıyla sonuçlanmasının ardından ISS’deki astronotlar, şu anda çöplerini yeni torbada biriktiriyor. Çöp torbaları imhası için Cygnus kargo uzay aracının ISS’ye malzeme getirmesi bekleniyor.