enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
21°C
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
20:28 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Ders Atölyeleri ve Teknoloji Atölyeleri Mezuniyet Şöleni’ne katıldı
19:36 Postacılar finali Hakkari’de yaptı
19:20 TBMM’de gündem bu hafta da yoğun
19:07 Bursa’da sera örtüleri yenileniyor
19:06 HÜRJET Efes Tatbikatı’nda
18:57 Başkan Tugay CHP’nin ‘Büyük Emekli Mitingi’ne katıldı
18:52 Nevşehir Belediyesi’nin ‘Mobil Tahsilat Ofisi’, özellikle vergi dönemlerinde veznelerde yaşanan yoğunluğu azaltmak ve vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla faaliyete başlıyor
18:39 Yeşilay, 74. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 25 Mayıs Günü İstanbul’da Gerçekleştirdi
17:38 CHP’li Milletvekili Yontar’dan ‘Fahiş Fiyatlar Kanunu’ tepkisi
17:36 İzmit’te tarımsal kalkınmaya fide desteği
16:50 Bakan Şimşek: Konut erişilebilirliği kolaylaşacak
16:36 BUYSAD’dan ‘Slow Food’ hamlesi çağrısı
16:20 Yeşilay’da ‘Dinç’ yönetim
15:20 Fırat Kalkanı’nda 3 terörist etkisiz!
14:40 Konak’tan yenidoğan bebeklere ‘hoş geldin’ hediyesi
14:39 Hisarcıklıoğlu’dan Bilişim Fuarı’na tam not
14:20 Edirne’de 21 düzensiz göçmen yakalandı
13:20 Bu koridor Avrupa’nın önemli parçası olacak… Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak
13:01 Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ilçenin dört bir yanında yol bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
13:00 Başkan Ünsal: Tarihi mirasımızı en güçlü şekilde geleceğe taşıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bebekler Neden İnek Sütü İçemez?

Yetişkin bir insanın vücudu dünya şartlarına baktığımızda gözümüze oldukça güçlü görünüyor. Fakat hepimizin bildiği üzere yetişkin bedeni bu gücü …

Bebekler Neden İnek Sütü İçemez?
10.07.2022
139
A+
A-

Yetişkin bir insanın vücudu dünya şartlarına baktığımızda gözümüze oldukça güçlü görünüyor. Fakat hepimizin bildiği üzere yetişkin bedeni bu gücü doğuştan almıyor, onun yerine belirli durumlardan ya da şartlardan geçtikçe elde ediyor. Bu sebeple de doğduğu ilk anda tabir yerindeyse oldukça savunmasız oluyor. Yine bu sebeple de kendisine oldukça hassas davranılması, ne ile beslendiği konusunda da oldukça seçici olunması gerekiyor.

Bebeklerin belli bir zamana kadar anne sütüyle beslenmesi gerektiğini bilmeyen yoktur. Peki anne sütüne ulaşılamadığı zamanlarda herkesin günlük tüketimine alışkın olduğu inek sütü tercih edilmeli mi? Şüphesiz hayır diyeceğimiz bu soruyu gelin nedenleriyle birlikte inceleyelim.

Anne sütü ile inek sütünün arasındaki fark nedir?

Öncelikle anne sütü, inek sütünde olmayan antikorlar içeriyor. Bu da bebeğinizin bağışıklık sisteminin erken gelişimi için oldukça kritik. Ayrıca anne sütünde bulunan yağ oranı, inek sütündekinden daha fazla. Bununla birlikte sindirimi de bebek için daha kolay. İnek sütündeki protein miktarı çok daha yüksek fakat bu gözünüze iyi bir şeymiş gibi görünmesin.

Aşırı miktarda bulunan söz konusu proteinler inek sütünün sindirimini bebekler için daha zor kılıyor. Son olarak inek sütündeki karbonhidrat miktarı anne sütündekinden daha az. Bu da anne sütünün bebeklere yeterli miktarda enerji sağlayarak genel gelişimine katkı sağladığına işaret ediyor. Bunlar gibi birçok fark anne sütünü bebekler için öne çıkarıyor.

Neden bebeklere inek sütü vermemeliyiz?

Saydığımız faktörler göz önüne alındığında inek sütünün bebek gelişimini eksik bırakacağını görebiliriz. Bağışıklık ve enerji seviyesi gibi durumlarda geride kalan bebekler ise önemli rahatsızlıklara karşı savunmasız olur. Bunun sonucu da anemi, bağırsak sorunları, sindirim sistemi problemleri, ishal gibi durumlara varabilir, bu da bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş bebeklerin hayatını tehdit edebilir.

Sonuç olarak inek sütü bazı açılardan anne sütünden önde olsa da anne sütünün bebekler için en uygun miktarda madde içerdiğini söyleyebiliriz.

Peki bebeğe ne zaman inek sütü verilmesi uygundur?

Pediatristlere göre 1 yaşından küçük bebeklere inek sütü vermekten kaçınılması gerekiyor. Buna keçi sütü ve muzlu süt gibi aromalı olanlar da dâhil. Bebeğiniz 1 yaşını doldurduktan sonra ise fazla miktarlarda olmamak kaydıyla yavaş yavaş pastörize inek sütü ya da az yağlı süt vermeniz öneriliyor.

Fakat her şeyde olduğu gibi inek sütünün fazlası da bebeğiniz için zararlıdır. Bu bağlamda aşırı miktarda tüketildiğinde demir eksikliği gibi durumlar söz konusu olabilir. Fakat bu gözünüzü korkutmasın. Zira inek sütü, normal miktarlarda verdiğiniz sürece artık kendisini sindirmeye hazır olan bebeğinizin gelişimi için oldukça önemli olacak.

Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ne yapılabilir?

Ülkemizde daha çok süt anne yolu yaygın. Fakat o da olmadığında formül mamalar günü bir nebze kurtarıyor. Bebekler için özel üretilen bu mamalar, çoğunlukla inek sütünden yapılmasına rağmen az önce bahsettiğimiz eksikleri kapatıyor ve bebeklere ihtiyaçları olan proteinleri, vitaminleri ve mineralleri anne sütüne en yakın şekilde sağlıyor.

Bunlar inek sütünden üretilse de bebeğin sindirmekte zorlandığı ağır protein ve minerallerden, anne sütünde olduğu kadar olmasa da arındırılmış oluyorlar ve bu sebeple anne sütüne göre bir nebze daha yavaş sindirilebiliyorlar. Ek gıdaya 6 ayın ardından geçilmesinin tavsiye edildiğini de belirtelim.

Bazı bebekler inek sütüne alerjik reaksiyon göstermiyorken bazıları oldukça kötü durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple mutlaka bebeğinizin beslenmesi konusunda uzman doktorunuzla iletişimde kalmanız gerekiyor.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.