Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılında paylaştığı bir veriye göre ülkemizde 494 müze bulunuyor. Bunların 205’i Kültür ve Turizm Bakanlığı …
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılında paylaştığı bir veriye göre ülkemizde 494 müze bulunuyor. Bunların 205’i Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeyken, 289’u özel müze statüsündedir. 81 şehirli ülkemizin neredeyse bütün şehirlerinde bir veya birden fazla müze veya örenyeri bulunmaktadır. Kurban Bayramı vesilesiyle farklı şehirlere çıkan veya bulundukları şehri daha iyi tanımak isteyen vatandaşlar, müzelerin statüsünü merak ediyor. Peki, Kurban Bayramında müzeler kapalı mı?
MÜZELER BAYRAMDA AÇIK MI?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklama metnine göre müze ve örenyerleri Bayram boyunca vatandaşı ağırlamaya devam edecek. Müzeler sadece dini bayramların birinci günü için saat 13.00’e kadar kapalı tutulmaktadır.
Bunun dışında faaliyet göstermeye devam ediyorlar. Öte yandan, Bakanlığa bağlı 205 müze (TÜİK, 2020) Pazartesi günü kapalı statüdedir. Bu durum Bayrama özel olmamakla beraber yıl içerisindeki her Pazartesi günü için uygulanmaktadır.
MÜZELER HANGİ GÜN KAPALI?
Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesindeki yazılı açıklamada, bazı müzelerin haftalık çizelgede hangi gün kapalı tutulduğu bilgisi de paylaşıldı.
Buna göre, Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken müzelerinden İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ve İstanbul Yıldız Sarayı Müzesi, Salı günleri kapalı tutulmaktadır.
Hisarlar Müzesi ile bağlı birimleri, İstanbul Kariye Müzesi, İstanbul Fethiye Müzesi ise Çarşamba günü kapalıdır. Bu tarihlerin de Kurban Bayramı ile ilgisi olmadığını tekrar etmekte fayda var. Bahsi geçen Müzeler, haftanın belirlenmiş günlerinde vatandaşa kapalı oluyor.
MÜZELERE NASIL GİRİLİR?
25 Ekim 2010 itibariyle uygulamaya konulan “Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Esas ve Usuller” başlıklı yönerge günümüzde de geçerliliğini sürdürüyor. Buna göre 18 yaşın altındaki çocuklar ve öğrenci gruplarına refakatçilik eden öğretmenler müzelere ücret ödemeden girebiliyor. Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlar, gaziler; şehitlerin yakınları, engelliler ve refakatçileri, er ve erbaşlar, ICOM, ICOMOS ve UNESCO üyeleri, basın kartı sahipleri, Bakanlık personelleri ve 0-12 yaş yabancı uyruklu çocuklar da ücretsiz bir şekilde müzeleri ziyaret edebiliyor.
Bu kategoride yer almayan tüm vatandaşlar için MüzeKart seçeneği öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki bu kart, 60 TL’ye satılmakla beraber bir yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Üstelik her müzeye iki kez ücretsiz giriş hakkı sunuyor. Ve Bakanlığa bağlı tüm müzelere ücretsiz giriş yapılabiliyor. Ek olarak Üniversite ve Yüksek Lisans öğrencileri bu hizmetten daha uygun ücrete faydalanabilmektedir. MüzeKart kullanmayan bireyler de her müzenin kendine özgü fiyat tarifesine uymak durumunda kalıyor. 2022 yılı itibariyle popüler müzelerin ve örenyerlerinin fiyatları şu şekildedir:
Göbeklitepe 90TL
Göreme Ören yeri 150 TL
Bergama Akrepolü 100 TL
Galata Kulesi 175 TL
Troya Müzesi 100 TL
Aspendos Ören yeri 100 TL
Perge Ören yeri 100 TL
Efes Antik Kenti 200 TL