Öldürülen doktor Ekrem Karakaya son yolculuğuna uğurlandı Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem …
Öldürülen doktor Ekrem Karakaya son yolculuğuna uğurlandı
Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi hastanelerdeki güvenlik sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Sağlık çalışanlarına şiddet her kesimden tepki çekerken, caydırıcı adımların atılması da oldukça önemli.
Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara daha ağır cezaların uygulanması gündemdeydi. Daha önce de hastanelerin girişine X-ray cihazı konulması da tartışılmıştı.
Geçtiğmiz Mayıs ayında Resim Gazete’de yayımlanan Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanmıştı.
PEKİ YENİ KANUN NE DİYOR?
KATALOG SUÇLAR ARASINDA YER ALACAK
Yasayla kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alındı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ MESLEKİ SORUMLULUK KURULU
Kanuna göre, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilecek. Kurul, özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensupları bakımından il sağlık müdürlüklerinde görevli başkan veya yardımcılarını da ön inceleme yapmak üzere görevlendirebilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulunca 1 yıl içinde karar verilecek.
Yasayla ayrıca Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun üyeleri ve karar alma süreçleri de düzenlenecek.
Bu düzenleme, haklarında kesinleşmiş bir soruşturma izni verilenler bakımından uygulanmayacak ve soruşturma veya kovuşturmalara devam edilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yargılaması devam edenler bakımından karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kurulu’na başvurması için davacıya iki aylık süre verilecek. Başvuru yapılmaması halinde dava usulden reddedilecek. Bu durumda yargılama gideri taraflar üzerinde bırakılacak ve davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmeyecek.
“HASTANELERDE X-RAY CİHAZI OLSUN” TALEBİ
Yukarıda detaylarına yer verdiğimiz kanun, sağlık çalışanlarına şiddetin asgari seviyeye inmesini amaçlıyor. Bununla birlikte, sağlık çalışanlarından gelen talepler de var. Onların en dikkat çekici olanı, hastane girişlerine X-ray cihazının yerleştirilmesi.
Sağlık çalışanları, hastanelerde güvenlik görevlisi ve polis bulunduğunu ancak denetimlerin eksik olduğunu belirtiyor.